Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllning till livet

Annons

Under festtåget från Enåbron till gammelgården överraskades deltagarna av ett formligt skyfall.

När det upphört och festligheterna kunde fortsätta höll biskop Claes-Bertil Ytterberg ett inspirerat midsommartal:

-En rätt utnyttjad sommar är som en bromsmedicin mot förslitning och utbrändhet. Men vår sommarlättja behöver kopplas till något som skiljer oss från allt annat liv, från flugsnappare, gökar och andra, nämligen en medveten förundran över livets storhet och mysterium.

Han påminde om att människan delar 98 procent av sin DNA med schimpansen, 80 procent med mörten och 30 procent med tallen.

-Om vi inte förstår att vi som medvetna förundrare har ett särskilt ansvar kan det bli problematiskt. När naturen reduceras till en råvara för vår mänskliga kortsiktighet, när vattnets brus reduceras till kilowattimmar och skogarnas höga furor till kubikmetrar, då företräder vi inte längre den natur vi är en del av. Vi förslavar den, konstaterade biskopen och tillade att människans kanske största uppgift är att "hålla förundran över livets under levande".

Han underströk också att människor behöver sorglös glädje och att en majstång kan resas i sorglöshet och ända vara en hoppets symbol för framtiden.

Sedan följde-under ledning av Jan Rydell-glad och uppsluppen dans kring stången, där Köpingbon Göran Lundgrens blandrashund Bella charmade stora som små. Med en blomsterkrans kring halsen var hon -precis som de små grodorna -lustig, men framförallt vacker att se.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons