Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyde Park utrymt efter nytt larm

Annons

Brittisk polis hittade tidigt i morse en misstänkt bomb i centrala London. Efter ett larm från en privatperson vid tvåtiden i natt undersökte polisens bombstyrka en bil på gatan Haymarket nära Piccadilly Circus.

Ett stort område någon kilometer väster om bombfyndet på Haymarket spärrades av sent på eftermiddagen på grund av ett annat misstänkt fordon.

Park Lane - ett slags londonsk motsvarighet till Strandvägen i Stockholm, kantad av exklusiva hotell och lyxvåningar - är stängd för all trafik. Polis har utrymt delar av Hyde Park, som Park Lane löper längs med. Avspärrningarna når även Oxford Streets västra ände.

Under tiden förblir gatuområdet i det första bombfyndets omedelbara närhet avspärrat. Trots att en ilsken regnskur vid lunch sköljde över gator och trottoarer fortsätter polisen att finkamma alla ytor i jakt på spår.

Svartklädda konstaplar gick i bredd, stint stirrande ner i marken. Utrustade med lila handskar plockade de försiktigt upp allt potentiellt intressant med händerna, rapporterade TT:s utsände.

Enligt en säkerhetskälla slås polisen av likheterna med rebellernas arbetsmetoder i Irak.

Bomben beskrivs som "massiv", och låg i en bil som i natt kraschade mot några soptunnor på Haymarket, säger ögonvittnen enligt Sky News. Föraren ska springande ha flytt därifrån.

Bilen, en silverfärgad Mercedes, ska ha hittats av dörrvakter från den närbelägna nattklubben Tiger Tiger.

Polisen säger ingenting om vad laddningen kan ha haft för syfte, men det spekuleras om att både nattklubben och en stor Prideparad i området i morgon kan ha varit mål för bomben.

Bombfyndet i London är en påminnelse om att Storbritannien står inför ett "allvarligt och fortsatt hot", sade landets nye premiärminister Gordon Brown i en första kommentar inför ett möte med sina mäktigaste ministrar. Han uppmanade allmänheten att ständigt vara vaksam.

Den purfärska brittiska regeringen höll kring lunch ett möte i premiärministerresidenset 10|Downing Street. Det skulle ha handlat om grundlagsreformer, men blev nu i stället en akut diskussion om terrorhotet.

I korta kommentarer mindre än ett dygn efter det att den nya regeringen tillträtt nämnde Smith inför pressuppbådet på Downing Street den uppenbart dramatiska desarmeringen den gångna natten.

Bombfyndets tajming är slående. Inte nog med att regeringen är bara ett dygn gammal, juryn överlägger just om utgången av vårens stora 21/7-rättegång. Sex män har ställts inför rätta för försöken till en bombvåg mot Londons kollektivtrafik den 21 juli 2005.

Det är också bara drygt en vecka till årsdagen av den bombvåg som 21/7-männen uppenbarligen försökte följa upp. Nästa lördag är det två år sedan fyra bombmän tog med sig 52 människor i döden i sprängningar i tre tunnelbanetåg och en buss i centrala London.

Inrikesminister Jacqui Smith får första morgonen på jobbet ett nästan bokstavligt bombnedslag på sitt bord. Hon tillträdde sin post i premiärminister Gordon Browns nya regering för mindre än ett dygn sedan.

TT

Mer läsning

Annons