Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudskyddsombudet hade rätt

Annons

Ett par veckor tidigare hade samma skänk blivit så kraftigt upphettad av det flytande stålet att stålkonstruktionen blev röd. Av hettan deformerades dessutom plåten runt hålstenen.

Efter det allvarliga tillbudet beordrade arbetsledningen att skänken skulle muras om. Däremot reparerades inte stålkonstruktionen.

Detta blev också anledningen till att huvudskyddsombudet tog beslutet om att stoppa arbetet med den aktuella skänken. Företaget delade inte uppfattningen och begärde samma dag att Arbetsmiljöverket skulle pröva stoppet.

- Det är ovanligt att företaget ifrågasätter huvudskyddsombudets uppfattning, säger Gunnar Wikman, Arbetsmiljöverkets inspektör i Falun.

Han konstaterade att huvudskyddsombudet fattat ett korrekt beslut och att arbetsmiljöbristerna var allvarliga. Om skänkens stålhölje skulle deformeras ytterligare ökade också risken att 120-130 ton flytande stål skulle rinna ut.

Enligt Gunnar Wikman pågår repareringen av skänkens stålkonstruktion. Men innan skänken får tas i drift igen ska den genomgå provning och kontroll.

Mer läsning

Annons