Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husmödrarna slår igen

Annons

Det började med en lapp i männens avlöningskuvert. En lapp som inbjöd samtliga fruar och husmödrar till en träff på Aseaskolan den 14 mars 1949.

Det var dåvarande Asea-chefen Johan Drakenbergs fru Lisa som från början fått idén om en klubb där Asea-husmödrarna kunde träffas och lära känna varandra under trivsamma former.

Lisa Drakenberg tog kontakt med Karin Forsén, som sedan blev föreningens första ordförande. Tillsammans med Emma Winkler och Elma Johansson kom damerna sedan på idén med den lilla lappen i männens avlöningskuvert.

Vid det första mötet i mars 1949 klubbades beslutet om bildandet av Asea-husmödrarnas klubb och i första styrelsen ingick förutom ordföranden Forsén också Emma Winkler, Elma Johansson, Aina Andersson och Judit Malmström.

Klubben har sysslat med hjälpverksamhet sedan 1954, då damerna började sy till Småbarnslådan - barnkläder som sedan skänktes till behövande. Genom handarbetsauktioner har husmödrarna inte bara stärkt klubbens egen ekonomi, utan dessutom kunnat ge bidrag till aktuella insamlingar hos bland annat Röda Korset, Cancerfonden, Lutherhjälpen och Radiohjälpen, årligen.

Husmödrarnas egna klippböcker från åren som gått visar resebilder och utflykter, men också en mängd roliga upptåg.

Egna baletten, som hade sin premiär i första tappningen 1968, fick uppföljare i flera generationer.

-Jo, det blev ett återkommande inslag, säger avgående ordförande Lilly Boström och avslöjar att hon själv deltagit i en del föreställningar iklädd den rosa tyllkjolen.

Damerna har hittat på mycket roligt på scenen.

-Vi hade Hylands hörna, bland annat, berättar Lilly.

-Med Per Oscarsson, som klädde av sig, minns Ulla-Britt Nordgren med ett fniss.

Genom åren har det blivit många resor- så många att resmålen nästan tagit slut!

- Ja, vi har åkt så länge så nu finns det ingenstans att åka, fastslår Ulla-Britt Nordgren.

Som mest hade föreningen 120 medlemmar och bara för några år sedan kom 4050 personer till mötena.

- Men vi blir äldre och färre som orkar hålla i det som ska arrangeras, konstaterar Lilly Boström.

Lilly har varit med i styrelsen o många år. Under de senare åren har hon funderat på att avsäga sig uppdraget som ordförande några gånger, men blivit ombedd att fortsätta.

-Klubben har ju fyllt en social funktion, inte minst.

Gång efter annan har styrelsen övertygats av medlemmarna att det är viktigt att fortsätta, men nu går det alltså inte längre.

Antalet deltagare på mötena, som hållits en gång i månaden, sjönk också kraftigt sedan man tvingats flytta från Lillkyrkan till Församlingsgården. Med en lokalhyra som nu bara är en sjättedel av den som man hade hos Lillkyrkan, var flytten nödvändig.

- Men de flesta medlemmar bor i trakterna runt Lillkyrkan och har svårare att ta sig ända hit.

Med från början i föreningen till avslutningen i tisdags, fanns tre medlemmar-Annagreta Finnhammar, Elin Berg och Märta Åsberg.

Trots att Lilly Boström lagt ned ordförandeklubban och styrelsen upplösts, så kan man ana sig till att det här är ett gäng som, alla eller gruppvis, kommer att fortsätta träffas och ha kul. En resa tillsammans blir det dessutom i sommar.

-Ja, vi har en del pengar kvar i klubbens kassa och vi har sagt att dem kan inte styrelsen festa upp ensamma, så vi ska hoppas och försöka ordna så att så många som möjligt orkar följa med, lovar Lilly Boström.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons