Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husläkare till alla

Annons

När man läser vad förtroendenämnden uträttat under förra året slås man av att begreppet fast läkarkontakt återkommer tre gånger i berättelsen.

De patienter eller anhöriga som kontaktar förtroendenämnden i Landstinget Dalarna klagar allt oftare på att de saknar en fast läkarkontakt och de upplever också att olika läkare ger olika besked.

På ett annat ställe heter det: "Möjligheten att ha en fast läkarkontakt vid sin vårdcentral och att fritt välja vårdgivare återkommer som ett problem."

På ett tredje ställe står det: "Inom närsjukvården återkommer ärenden som har sin orsak i att man saknar fast läkarkontakt, får otillräcklig tid och därmed ofullständig bedömning, försenad diagnos och behandling."

Folkpartiet har genom undersökningar fått belägg för att 80 procent av svenska folket vill ha en fast läkarkontakt vid sin vårdcentral. Vi kallar det husläkare och vi vill ha det infört i hela landet så att du som patient kan välja din familjeläkare. I Norge och i England har man redan det systemet. Vi vill i vårt län ha en läkartäthet om en läkare per 1500 invånare från och med år 2008.

LARS WENNÅS (FP)OPPOSITIONSRÅD FÖR FOLKPARTIET I LANDSTINGET

Mer läsning

Annons