Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushagen får inte bygga

Annons

I början av november brann industrifastigheten i Buskåker. En förödande brand. Många företag, och föreningslivet, drabbades.

Det kommunala fastighetsbolaget Hushagen vill genomföra en återuppbyggnad på plats. Detta har kommunens byggnadsnämnd sagt nej till. Politikerna anser att det inte passar med en stor industrilokal i området, som har ett kulturhistoriskt intresse.

-Det drar ner intrycket av området. En gång i tiden var anläggningen en bondgård, säger stadsarkitekt Arne Ludvigsson.

Så småningom blev det bilfirma och därefter en industrifastighet med lokaler för föreningslivet. Detta var verklighet, fram till branden, i november.

-Visionen är att återskapa en mer gammal atmosfär. Få en miljö som stämmer ihop med kyrkan och Frostbrunnsdalen. Bygg hellre bostäder, menar Ludvigsson.

Något industribygge inom över-skådlig tid ser det inte ut att bli, vare sig i Buskåker eller någon an-nanstans. Istället väntar en lång process, som kan ta år. Hushag-ens försäkringsbolag uppmanar Hushagen att överklaga byggnadsnämndens beslut. Ett kommunalt bolag överklagar ett kommunalt beslut.

-Vi måste följa försäkrings-bolagets instruktioner. Ett försäkringsbolags praxis är att bygga upp något som motsvarar det som fanns tidigare, säger Kenneth Nilsson, Hushagens vd,

Ytterst är det också en fråga om pengar. Att bygga upp på samma plats blir billigare än att bygga någon annanstans. Om Hus-hagen väljer att inte lyssna på försäkringsbolaget kan ersättningen bli en helt annan. Miljontals kronor står på spel. Kenneth Nilsson är medveten om att det kan ta lång tid om ärendet drivs ända upp till högsta instans:

- Det är inte bra. Tiden rinner iväg. Man känner sig låst.

För dem som hade verksamhet i den nedbrunna fastigheten har det löst sig med alternativa lokaler.

-Det här är inte akut för dem som drabbades i branden. Men 6 000 kvadratmeter i vårt bestånd är borta, säger Kenneth Nilsson.

Som inte gett upp hoppet om en mer snar lösning:

-Jag vet inte om vi kan hitta någon annan lösning. Det tycker jag vi ska fundera på över sommaren.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons