Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husfabrik flyttar in

Annons

- Vi ska utöka produktionen med tillverkning av hus i värmetimmer. Den produktionen lägger vi i Malung, dels för att vi genom kommunen fått tag i en bra produktionslokal och dels för att det kan vara lättare att få tag i ytterligare arbetskraft i Malung, säger Göran Skoog som är vd vid Lima timmerhus.

Lima timmerhus ingår i Industrifabriken AB. Med etableringen i Malung kommer koncernen att bedriva husproduktion på tre ställen. I Lima fortsätter produktionen av handgjorda fulltimmerhus, i Lettland har man sedan tidigare tillverkning av maskintimrade hus. I Lima har företaget ett 20-tal anställda.

I Malung kommer man att bygga upp den nya produktionen av värmetimmerhus. Värmetimmer konstrueras med en vanlig regelstomme som kläs med en timmerliknande panel.

Det går åt mindre virke till ett värmetimmerhus jämfört med fulltimmer. Dessutom är värmetimmerhusen lättare att producera på ett industriellt sätt. Detta påverkar priset.

- Värmetimmerhus är ett sätt för oss att försöka öka vår marknadsandel. Den svenska marknaden för nya fritidshus uppgår till cirka 1 800 hus om året, därav är drygt 100 fulltimmerhus, säger Peter Åström som är en av ägarna i Industrifabriken AB.

För Malungs kommun är det förstås glädjande att man kan börja fylla upp den stora, tomma fabrikslokalen som Rosengrens lämnade efter sig då man flyttade från Malung förra året.

Fabrikslokalen är cirka 10 000 kvadratmeter. Den ägs av Malungs kommun, som en gång köpte fastigheten av Rosengrens för att rädda företaget ur en kris och få behålla jobb i Malung. Förra året tackade Rosengrens för hjälpen och drog från Malung.

Men nu är det dags att tända lyset igen och starta ny produktion i fabriken. Redan i höst ska hus-tillverkningen starta med en handfull anställda. Lima timmerhus hyr 2 000 kvadratmeter av lokalen med kontrakt som löper i treårsperioder.

Kommunstyrelsen i Malung tillstyrker att lokalerna byggs om för 600 000 kronor för att anpassas till den nya hyresgästens behov.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons