Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huset får inte rivas

Annons

Det säger Kjell Israelsson som är ordförande i Byggnadsföreningen 3 Blossen som äger husen vid Gustavsberg.

Redan hösten 2004 ansökte föreningen hos byggnadsnämnden om att få riva den lilla villan med ytor på cirka 40 kvadratmeter. I januari 2005 avslog byggnadsnämnden ansökan "på grund av byggnadens kulturhistoriska värde".

Föreningen överklagade till länsstyrelsen och anförde bland annat att huset måste renoveras om det ska behållas och att det kostar 300 000 -400 000 kronor.

Kjell Israelsson tror att det kostar omkring 150 000 att riva huset. Därefter, är tanken, ska det anläggas parkeringsplatser så att fler gäster kan parkera sina bilar nära Gustavsberg.

-Ska vi kunna utöka catering- och konferensverksamheten måste vi få tillgång till fler p-platser. I annat fall kommer möjliga kunder att välja att åka till exempelvis Gammelgården i stället, förklarar Kjell Israelsson.

Länsstyrelsen genom rättsenhetschefen Sten Carlborg, antikvarien Olle Lind och juristen Sven Ångquist har samma uppfattning som byggnadsnämnden.

Bestämmelserna i plan- och bygglagen får ses som en möjlighet att låta de allmänna intressena av att bevara kulturhistoriskt eller miljömässigt värdefull bebyggelse väga tyngre än fastighetsägarens intresse av att använda fastigheten på det från hans synpunkt mest rationella sättet, står det bland annat i beslutet.

Vidare:

"Länsstyrelsen anser att den aktuella byggnaden, gårdshuset, bildar ett sammanhang med huvudbyggnaden på fastigheten som har ett värde från historisk och kulturmiljöhistorisk synpunkt. Det värdet går förlorat om gårdshuset rivs."

Om medlemmarna i Byggnadsföreningen 3 Blossen är missnöjda, så är säkert Ludvikabon och stadshistorikern Rudolf Peterson nöjd. I NLT den 2 januari vädjade han om att den lilla villan från 1918 bevaras.

-Det är inte nödvändigt att riva, det skulle vara ett helgerån. Om de behöver parkering finns det ju plats nedanför. Man kan inte få fortsätta att riva i Ludvika. Nu måste det få vara nog, hävdade Peterson bestämt.

Och nu står det alltså klart att "Hytthällen 15" blir kvar -förutsatt att länsrätten inte river upp länsstyrelsens beslut.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons