Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husbehovet blev en fabrik

Annons

Det började för ett tiotal år sedan. Olle och hans fru Liss-Ella (som har gett namn till parets senap) hade problem med att hitta en bra senap till julbordet.

-Vi ville hitta en senap som inte bara var söt, äcklig och endimensionell, berättar Olle Bengtsson.

Precis som vin passar olika sorters senap till olika sorters mat. Olle och Liss-Ella hade en vision om en senap som skulle samspela med julbordets alla tunga rätter. Nu var det bara att börja experimentera.

-Vi ville ha en senap med lång, varm eftersmak som hjälpte till med matsmältningen. Från början visste vi ingenting om senap. Vi köpte senapsfrö och läste gamla och nya recept.

Först gjorde de senap bara till husbehov och i mindre mängder till försäljning. Men Olle, som även är biodlare, märkte att intresset för senapen var större än för honungen.

De började producera senap i större kvantiteter och efter hand har de utökat sortimentet.

För fem år sedan startade de sin egen senapsodling i Hedemora och Olle Bengtsson tror att det kan vara den nordligaste i världen.

-Egentligen är Hedemora för kallt för att odla senap. Men den korta och intensiva odlingsperioden med mycket ljus och kalla nätter ger en större och mer välbalanserad smakpalett, säger Olle Bengtsson som har prövat att odla samma senapsfrön i Skåne med ett helt annat resultat.

Det finns två huvudgrupper av senapsfrön, gul senap och brun senap. De kommer från olika arter av korsblommiga växter, men båda innehåller smakämnet sinalbin.

Frön av gul senap påminner om säd. Den har en rund, nötig smak, först efter en stund bryter senapssmaken igenom. Brun senap innehåller samma smakämnen som pepparrot och wasabi, det gröna kletet som man äter till sushi.

Förutom odlingsställe och typ av frön påverkas smaken av lagringstiden och hur fint fröna mals. Dessutom tillsätter Olle Bengtsson olika kryddor till senapssorterna, men vilka de är förblir en företagshemlighet.

Det är en milsvid skillnad mellan till exempel Olle Bengtssons grova, osötade senap och den fina osötade. Medan den förstnämnda har kvar lite av fröets nötighet och en tydlig citruston är den andra så stark att det tåras i ögonen om man tar för mycket.

Själv tycker Olle Bengtsson att senap är en höjdare till ost och öl.

-Den går bra ihop med ölets beska. Senap är stark och intensiv en kort stund och gör munnen redo för nya smaker. På så vis kan man skilja de olika ostarna åt.

KÄLLOR: BIBELN OCH NATIONALENCYKLOPEDIN STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons