Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska vi leva?

Annons

Varje dag bombarderas vi via radio, tv och tidningar om hur vi borde leva. De mässar ut sina budskap: Ät mindre socker, mer fibrer, vitaminer, fiskolja, stressa av, träna mer, få en "hockeyrumpa" eller tvättbräda på tio dagar, ja media är ändlösa med sina exempel om hur vi borde göra för att leva ett längre liv.

Samma medier återkommer med alla hot: Passa dig för: Galna kosjukan, skämd köttfärs, att sola för mycket, det tunna ozonlagret, chips, transfetter, fetma och gå in i väggen, allt det som förkortar ditt liv.

Ibland skrivs det att något är farligt för att senare vända på det. Det man nyss varnat för har nämligen visat sig vara nyttigt i något annat sammanhang. Hur ska du göra?

Det är som om du står mitt på Nordpolen, fryser häcken av dig och vart du än tittar ser du bara vitt, vitt och vitt.

Eller ska du bli hälsofreak? Göra allt rätt! Det är heller inte bra för det kallas visst för ortorexi, släkt med bulimi och anorexi, nu borde alla dina varningsklockor orsaka tinnitus. Vilket ben ska du stå på?

Är frågan att äta eller inte äta, dricka eller inte dricka, träna eller inte träna, socker eller inte socker, stressa eller inte stressa? Vara eller icke vara?

Bäst är nog att stå lite på varje ben, det är nog den stadigaste positionen i slutänden. Vägen heter lagom, ät lagom, drick lagom, avstå från inget, stressa lagom, träna lagom och ät lagom med socker. Den gyllene mittenvägen som Dalai Lama berättar om är nog den smartaste vägen att vandra.

Och kom ihåg att vara eller icke vara är inte frågan, det är faktiskt svaret!

PAUL BEIJNES JR

Mer läsning

Annons