Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska möjligheter till arbete genereras?

Annons

Svar till "Mamma från Mora", 21/6:

Läser ytterligare en ilsken insändare från en person som inte vill ha hit fler invånare i länet utan tycker att vi ska fokusera enbart på dem som redan bor här.

Vad tycker alla de människor som högljutt irriterar sig över det initiativ som våra politiker tagit, att man ska göra i stället? Hur ska vi generera nya arbetstillfällen om vi inte får in något nytt blod i regionen?

En rapport från arbetsförmedlingen handlar om arbetsmarknadens utsikter i Dalarna år 2006:

"I Dalarna är den demografiska situationen ogynnsam. Hela 20 procent av länets arbetskraft är äldre än 57 år. Länet är i behov av att arbetskraft flyttar in från andra delar av landet."

Huvudproblemen är två:

* En ogynnsam demografi bland befolkningen som på sikt leder till färre i arbetskraften. Dalarna behöver inflyttare i arbetsför ålder.

* Sökintensiteten bland arbetssökande är för låg.

Under kvartal tre år 2004 uppgav endast åtta procent av arbetssökande i länet enligt Sökandeundersökningen (Mål 2) att de använder mer tid än tio timmar per vecka för att leta lediga jobb jämfört med 14 procent i riket i snitt.

Samma period uppgav 29 procent av Dalarnas arbetssökande i urvalsundersökningen att de inte sökt något jobb under den senaste månaden jämfört med 24 procent i riket.

Det är här torde väl sätta punkt för en hel del av de diskussioner som förs beträffande arbeten i samband med den flytta-till-dalarna satsning som våra politiker gemensamt har inlett.

JOHN THORNANDER (FP)

Mer läsning

Annons