Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska du orka vara ledig?

Annons

Mats Pettersson har till exempel studerat näringslära, varit coach för ishockeylandslaget, Davis cuplaget, arbetat i Lekands IF 1994 och coachat tre Himalayaexpeditioner. I dagarna kommer Mats Petterssons nya bok Kom inte och säg att du är gammal.

Boken och Mats föredrag handlar om att bli friskare, starkare, vara mer välmående och må bra i både kropp och själ.

- Ålder är i sig ingen ursäkt för att inte orka. En person kan ha samma fysik vid 50 som en 25- åring men det krävs underhåll och de kosmetiska förändringarna har inte med kapaciteten att göra, säger Mats.

Och Mats återkommer till stressen som bryter ned kroppen istället för allt det som ger oss kraft, kreativitet och energi. Att orka vara ledig, ha kraft och energi kvar till ledigheten, efter pensioneringen, är en fråga om framför allt näring och rörelse.

Mats pratar om de viktiga måltiderna med kolhydrater, protein och fett och rätt fett, olivolja, rapsolja, avocado, nötter, fett som också är en förutsättning för näringsupptagningen i kroppen, näring som gör att kroppen kan återhämta sig, reparera sig under sömnen.

Bit för bit gick Mats igenom hur vi kan orka mer framför allt genom att ta hand om motorn, kroppen, på bästa sätt.

Det kunde vara tråkigt att lyssna på en föreläsning om näringslära, hur vi kan sköta om kroppen och därmed orka lika mycket vid 50 som vid 25 men det tyckte inte alla de som var med när Mats Petterson föreläste. Deltagarna skrattade hela tiden och skratt är ju också hälsobefrämjande. Alltså vägen till ett sundare liv började direkt under själva föredraget.

Många vet till exempel hur mycket bensin bilen drar, hur lufttrycket ska vara i däcken, men vad kroppen behöver är inte alla lika säkra på. Ett riktigt bra underhåll gör att vi både orkar vara lediga, jobba bättre och dessutom vara friska och sunda den dag vi går i pension.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons