Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur representativ är Säters demokrati?

Annons

Vi sitter och lyssnar till kommunfullmäktige, Säter, och förbereder oss för kommande mandatperiod. Vi känner stor längtan för vi behövs verkligen.

Feministiskt initiativ vill att alla som vill vara med och bygga upp den kommunala politiken nästkommande period redan nu tillsammans formar den politik vi vill ha. Så, alla potenta män och kvinnor från alla tänkbara positioner, nu kör vi!

I dag fattades det till exempel ett beslut om att i demokratigruppen, som har sju ordinarie mandat, ska det finnas en kvinna.

Ingen från något sittande parti lyfte ett ögonbryn, det är helt i sin ordning att kvinnorna blir färre och färre. Representativ demokrati?

Sedan var det ett medborgarförslag om att se upp med nedskärningar inom skolan, speciellt nu då flera undersökningar visar vilka kostnader det leder till i framtiden. Droger, kriminalitet, förstörelse har ett samband med ekonomiska resurser, utbildning människors levnadsvillkor med mera.

För att kunna påverka finns i dagsläget endast att vara med i ett politiskt parti. Trots att endast en liten del är det, så är det fortfarande det som kallas demokrati. Representativ demokrati.

Skolan och skolpersonalen får i tidningarna veta om stora nedskärningar. De får då "skylla sig själva" att de inte följer det politiska arbetet med budget och så vidare. Kanske det vore bra om BUN lade ett förslag om att såväl elever som lärare i sin undervisning ska följa detta.

Hur ska vi levandegöra demokratin? Hur ska vi få så många som möjligt intresserade av ansvar, politik, och påverkansmöjligheter? Det enda som ger sammanhållning i en kommun är samarbete, istället för dessa evinnerliga positiosnskrig.

Nu är det folkpartiet. Jag tycker det är friskt att man kan vara med i ett parti och tycka olika i sakfrågor. Det leder naturligtvis till en del omkullkastningar i det bestående, men är ändå nödvändigt om vi en gång för alla ska komma bortom den fatalt dumma motsättningen mellan individ och kollektiv.

Enskilda individers välmående ligger naturligtvis till grund för att kunna fungera tillsammans.

MONICA BRUN FEMINISITKST INITIATIV

Mer läsning

Annons