Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mångsidigt är Borlänge?

Annons

Svar till Peter Hultqvist:

Jo du, Hultqvist! Visst ska vi bli fler här i Borlänge. Det är ju så fint här, otroligt bra friluftsliv, en intressant men lite utarmad stadskärna och förhållandevis bra service. Kanske för lite busstrafik, men man kan ju dra av bilen, så egentligen spelar det ingen roll.

Vi har dock en fix idé hemma hos oss, att stödja närproducerade produkter, mjölk, potatis, energi och sånt. Men det är lite svårt med en ensidig satsning på lågprisbutiker.

Visst ska vi köpa fattigare länders varor, men om transportkostnaderna ökar så kan vi inte längre importera dem, och då har vi ju ingenting kvar här - utom en massa butiker.

Och om en massa lastbilar och flygplan ska åka runt jorden med billiga slagborrmaskiner och äpplen blir det ju en massa avgaser, som gör att det friluftsliv som var orsak till att vi flyttade hit kommer att få ske i ösregn, i januari? Hur kul är det?

Jag tycker det är bra att du kämpar för fler bostäder. Men det finns ju redan många outhyrda lägenheter, och då verkar det lite knasigt att kämpa för fler. Ungefär som att köpa en symaskin till fast den man har fungerar.

Men jag förstår ju inte de stora sammanhangen och ska kanske förtrösta mig på att det finns de som kan överblicka sådant. Som hur fiffigt det måste vara att sitta i Tunabyggens styrelse samtidigt som man gör uppgörelser med konkurrenter om fastigheter, som sedan ska konkurrera med de fastigheter som man själv ska försöka få att gå ihop ekonomiskt.

Jag ser inte sammanhangen riktigt klart, men förmodligen finns det någon visdom i detta som jag inte begriper.

Du beskriver i din insändare ett mångsidigt Borlänge med ökat inflytande, en skola där en ökad konkurrenskraft verkar vara önskvärd och där evenemang inom idrott och kultur, ska skapa en kommun med puls.

I ditt agerande inför SEBOR-skolans etablering glömde du bort vad konkurrens innebär, eller är konkurrens i din föreställningsvärld att sabotera för konkurrenterna? Vad jag har förstått har du mycket makt i denna kommun, när du vill att något ska vara på ett speciellt sätt, så ska det vara så. Punkt.

Jag har svårt att se varför en skola ska behöva ha konkurrenskraft om du bestämmer att ingen konkurrens ska finnas. Som ett Vasalopp med bara en deltagare. Är det ett socialdemokratiskt etablerat förfarande, eller står det endast för dig själv?

SEBOR-skolans grundidé är att på ett jämlikt arbetssätt motivera barn och ungdomar till ett kreativt och meningsfullt liv, fritt från droger och våld. Varje elev ska aktivt delta i skolans utformning och sina egna studier, medan en grupp engagerade vuxna pedagogiskt ska tillgodose elevernas personliga behov.

Skolans idé är också att involvera livskvalitetshöjande aktiviteter och söka den mening i livet, som vi i dag allt mer saknar.

Är inte det en värdig och pulserande konkurrent, eller rent av medarbetare, i det som din insändare egentligen handlar om, att skapa ett attraktivt och mångsidigt Borlänge.

Ett Borlänge som ska utformas som en prunkande blomsterträdgård, fylld av attraktiva alternativ för alla, inte bara dig och dina partikamrater, och som ska locka till sig innevånare, inte bara sådana som vill handla billigt utan även leva meningsfullt.

OVE RASKOPP SEBOR-SKOLAN

Mer läsning

Annons