Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur man ser upp med värmen och brandrisken

Annons

Så här i semestertider är det många som tycker om att tillbringa dagen på en handduk och njuta av den strålande solen, och sedan tända grillen för att tillaga en god middag på kvällen.

Visst är det underbart, men det gäller att se upp med både solningen och grillningen.

Det torra, varma vädret har gjort att marken är väldigt torr och brandrisken är stor. Enligt SOS Alarm råder det just nu brandrisk 5 i länet. Det är den högsta graden av brandrisk som innebär att det är totalt eldningsförbud i skog och mark samt på villatomter.

Grilla får man göra om man använder en grill och hela tiden har uppsikt över den.

SMHI varnar för att ozonlagret sedan månadsskiftet juni-juli är tunnare än normalt och det ser ut att fortsätta vara så en bit in i juli.

En anledning till att strålningen är hög är att solen står mycket högt så här års. Ju högre solen står, desto mer UV- strålning är det.

Därför gäller det att vara försiktig med hur man solar. Det är framförallt mellan klockan 10 och klockan 15 som strålningen är hög. Mellan dessa tiderna räknar SMHI med att en person som har känslig hud men kan bli brun kan vara i solen 30-60 minuter. Är man i solen längre än så riskerar man att bränna sig. Är det molnigt ute blir den säkra tiden i solen något längre.

Sola därför smart och använd solskyddskräm. Tänk också på att dricka mycket vatten eftersom man oftast svettas en del i värmen.

Tips: På SMHIs hemsida smhi.se finns varje dag prognoser för hur stark UV-strålningen är i olika delar av Sverige. För att få reda på graden av brandrisk som råder i länet; SOS Alarms telefonsvarare på 023- 27290.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons