Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur är det med etiken i skogarna?

Annons

Förra måndagen råkade jag köra omkull på skidor och tappade mina två draghundar. Och ett intensivt letande tog sin början.

Tidigt på onsdag morgon får jag veta att en man hört hundskall långt uppifrån skogen. Jag åker upp i skogen och efter en skogsbilväg möter jag tiken. Men hanhunden förblev borta, trots ett intensivt letande.

Dagen efter beslutar jag att en sista gång leta efter hunden. När jag en kilometer upp efter vägen slår av motorn, stiger ur bilen och visslar, då får jag plötsligt svar uppifrån skogen, ett lite underligt instängt skall.

Vid en halvt igensnöad stickväg får jag sedan syn på några igensnöade fotspår, slingrande sig uppför berget. Jag följer fotspåren och får plötsligt se en stor fångstfälla.

Jag noterar detta och är på väg att återvända när jag får höra ett skrapande ljud inifrån fällan. Jag sliter bort låsregeln från luckan och ut kommer min hund, jätteglad över att äntligen bli utsläppt.

Jag är nu fly förbannad och ringer till Dalarnas jaktvårdsförbund med en ilsken fråga:

Finns det några etiska regler för hur man hanterar fångstfällor i skog och mark?

Mannen blir upprörd när han får höra min berättelse och talar om för mig att det finns stränga jaktregler och att det är straffbart att inte utöva tillsyn över fångstfällor.

DRABBAD

Mer läsning

Annons