Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratusentals i marsch mot USA

Annons

På fyraårsdagen av USA:s intåg i Bagdad demonstrerade hundratusentals människor mot ockupationen.

På måndagen var det exakt fyra år sedan all världens nyhetsmedier fylldes med bilder av hur en stor bronsstaty av Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein vältes över ända i Bagdad. Entusiastiska irakier sågs dansa runt den fallna symbolen och prisa USA:s president George W|Bush.

Stämningen på fyraårsdagen var en helt annan. Hundratusentals demonstranter tågade mellan två av shiiternas heliga städer, Kufa och Najaf, cirka 16 mil söder om Bagdad. Folkmassan skanderade "Nej, nej till Amerika! Ja, ja till frihet!", viftade med irakiska flaggor och brände amerikanska dito. Bland demonstranterna sågs även irakiska soldater.

Demonstrationen var en entydig maktmanifestation för den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr, som uppmanat sina anhängare att gå ut på gatorna. al-Sadr har av USA stämplats som det största hotet mot en framtida irakisk stabilitet. Shialedaren har inte setts till på över två månader och enligt amerikanska källor befinner han sig hos sina trosfränder i Iran. Det har förnekats av al-Sadrs närmaste män.

Den amerikanske konteramiralen Mark Fox valde i en kommentar att se positivt på måndagens marsch.

I nästa andetag vädrade Fox självkritik.

Tiotusentals människor har de senaste åren dödats i strider och attentat i den förbittrade konflikten mellan sunni- och shiamuslimsk milis. Och den amerikanska militären meddelade att den 3|276 soldaten sedan invasionen stupade på söndagen.

Trots en massiv säkerhetsoperation i den irakiska huvudstaden de senaste två månaderna fortsätter attackerna mot utländska styrkor och våldet mellan Iraks olika folkgrupper. I söndags krävdes minst 23 liv i olika dåd.

Ett förbud mot motordrivna fordon var i kraft i Bagdad på måndagen, i ett försök att förhindra bilbomber. Större vägar och broar rapporterades vara folktomma och överlag höll sig stadens invånare inomhus.

I den stora demonstrationen vid Najaf sammanfattade Basrabon Ahmad al-Mayahie den kollektiva känslan:

TT

Mer läsning

Annons