Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals fuskande föräldrar ertappade

Annons

Sedan i höstas har försäkringskassan infört kontroller redan i handläggningen av ärenden gällande tillfällig föräldrapenning. Det betyder att den förälder som vill ha ersättning för vård av sjukt barn undantagslöst kontrolleras.

-Om de får avslag genererar det en utredning tillbaka i tiden. Det kan bli fråga om både återkrav och polisanmälning, säger Marit Bergendahl, arbetsledare i kontrollgruppen på försäkringskassan i Dalarna.

Hon har ingen exakt siffra på hur många som fått avslag sedan man började med den "inbyggda" kontrollen, men tror att det rör sig om ett 20-tal i veckan.

-Det är en väldig massa ärenden vi fått in, men vi har inte hunnit göra polisanmälningar än.

Rubriceringen blir bedrägeri, om man lyckats, och försök till bedrägeri om det blivit avslag. Nu finns det förvisso de som fått avslag utan att misstänkas vara fuskare.

-Vissa kanske tror att de kan få tillfällig föräldrapenning för perioder de inte kan det. Men jag tror att många är medvetna om att de gör fel.

I de 48 polisanmälningarna gömmer sig sjukersättningar, bostadsbidrag, underhållsstöd och tillfällig föräldrapenning. 14 av dem gjordes under det sista kvartalet, varav det högsta beloppet var 311000 kronor.

-Men det är inte så vanligt. De flesta rör sig mellan 2000 och 50000 kronor. Det kan ju vara de som fått ett månadsbelopp under flera år.

Det är inte säkert att neddragningarna som försäkringskassan tvingas göra påverkar kontrollverksamheten. Särskilda pengar är öronmärkta för verksamheten även 2007.

- Medmänniskorna ska få respekt för bidragssystemet, säger Marit Bergendahl.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons