Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals bilar väntas till Sveriges längsta cruising

Annons

Klockan nio på förmiddagen samlas motorintresserade människor från hela Sverige på Prästskogs-vallen för att snacka bilar och motorer. Själva cruisingen börjar klockan tolv.

Det vinnande konceptet kvar-står. Rastplatsen förläggs dock i år till Gesunda.

Själva cruisingen pågår under hela dagen och efter målgången är det en jury som utser pris- tagare i olika klasser. Bland annat utses en publikfavorit bland bilarna. Sedan blir det även afterrace-fika och andra överraskningar.

Arrangemanget är livs- nödvändigt för klubbens över-levnad.

-Det behövs för att kunna driva motorgården vidare. Sedan år 1982 har vi inte fått något bidrag från kommunen. I år har vi dock fått någon tusenlapp för ungdomsverksamheten, berättar Olle Sandback som är kassör i klubben.

-Vi får in cirka 130 000 kronor på arrangemanget och det räcker till hyra och el i ett år för klubben.

Cruisingen lockar deltagare från hela Sverige. Bilälskande människor kommer till Rättvik från Piteå i norr till Uddevalla i söder. Sandback ger en förklaring till arrangemangets dragningskraft.

-Det är en möjlighet för våra gäster att möta likasinnade. Det har blivit en tradition för många deltagare, menar han.

Sammanhållningen och känslan av frihet - det är vad som gör att många fastnar för att cruisa runt i gamla bilar. Dessa bilar har också en charm som de nya vindtunnelformade fordonen ofta saknar.

-Alla bilar har en personlighet, förklarar Håkan Berg som är chef i Big lake run kommitén.

I år släpps det tusen nya ryk-ande färska exklusiva cd-skivor. Några smakprov från årets skiva är The lonely one och Gone again med The Radicanes. Artisterna som medverkar på skivan kommer att spela i Rättviks parken på kvällen. Mer cruising- musik kommer att spelas på Roadrunners Radio som sänder live under hela dagen på FM 103,4 Mhz.

Ett 40-tal funktionärer från klubben ser till att arrangemanget kan genomföras enligt planerna.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons