Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra döda i explosion i Mocambique

Annons

Explosioner i ett vapenlager utanför Mocambiques huvudstad Maputo har krävt minst 96 liv och tvingat tusentals människor på flykt. Många av de skadade är barn som vårdpersonal tvingats utsätta för amputationer.

Regeringen i Mocambique har utlyst landssorg i tre dagar. Omkring 400 människor skadades då projektiler och bråte slog ned i fattiga, tätbefolkade förorter och ända in i huvudstaden. Många av de skadade fördes till sjukhus, där de utsattes för amputationer för att deras liv skulle kunna räddas. En talesman för landets räddningsverk sade att en majoritet av de skadade var barn.

Ännu fem timmar efter det att branden bröt ut i torsdags hördes explosioner då projektiler slog ned i och omkring staden. Många hus fattade eld och flera tusen människor flydde från sina hem.

Soldater kommenderades ut för att röja projektiler som inte exploderat och polisen satte in förstärkningar för att stoppa plundrare.

Lagret nära Maputos internationella flygplats var landets största vapendepå med 20 ton bomber, minor och ammunition. En del av utrustningen var från 1970-talet, då landet kastades in i inbördeskrig.

Mörk rök från depån drev ännu på fredagen in över staden medan brandmän kämpade mot lågorna och ambulanser körde folk till sjukhus.

Många av de skadade fick armar eller ben avslitna.

Hälsovårdsminister Ivo Paulo Garrido vädjade om blod eftersom akut brist uppstått på sjukhusen. Enligt regeringen orsakades explosionerna av det extremt varma vädret. Hetta var också det skäl som angavs i januari, då en brand utbröt i samma depå. Den gången skadades tre personer.

Maputo ligger i södra Mocambique, som lider under en utdragen torka och intensiv värme. Temperaturen i huvudstaden låg i torsdags på 36 plusgrader.

I kvällningen ekade sirener avlösta av smällar då ambulanser i skytteltrafik förde skadade till sjukhus. Hundratals människor övernattade utomhus av rädsla för att deras bostäder skulle skadas.

TT

Mer läsning

Annons