Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra år av minnen

Annons

Däremot finns det mycket annat att fira så här ett hundra år efteråt - Folkets hus och Säters tidning. Det är DHR i Säter som återigen utkommer med en historisk skrift under ledning av journalisten och författaren Elof Almgren.

Kanske ett julklappstips till Säterbor som jagar en originell julklapp.

Folkets hus byggdes i tre etapper -1907, 1941 och 1983. Några gäster genom åren har varit: Hinke Bergren, Arvid Ulrich, Magnus Dahlander, Thor Modén, Sigurd Wallén, Gunnar Myrdal, Ulla Billqvist och Anna Öst för att nämna några.

Här har Mikael Wiehe skrivit i gästboken tillsammans med Allan Edvall och Staffan Hildebrand. Listan på gäster kan göras mycket lång men det är kanske inte det man i första hand tänker på när det gäller ett hundra år.

Folkets hus har utvecklats med film, film och återigen film plus biografmuséet, det enda i sitt slag i norra Europa.

Men skriften handlar inte bara om Folkets hus utan även om Säters jultomtar som skapades i mitten av 1800-talet. Ett fenomen som man brukar återkomma till när det drar ihop sig till jul. Den var nära besläktad med Säters Skyddsmödrarförening och arbetade för att hjälpa de som hade det svårt.

Skriften innehåller en rad notiser som plockats främst ur Säters Tidning. En berättar om en person som fick böta tio kronor för överdådig framfart på stadens gator. Vad dådigheten bestod av står inte i notisen. Däremot står det att slaktare Thellander låtit sin stora Ulmerdog löpa fritt i staden och att Thellander kallats till rådhuset. det blev fem kronor i böter.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons