Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar och katter blir fler och äldre

Antalet hundar och katter fortsätter att öka i Sverige. Enligt färsk undersökning från Nova finns cirka 881 000 hundar och 1 441 000 katter i landet i dag.

Annons
Det finns i dag cirka 881 000 hundar i Sverige.Foto Annika af Klercker

Svenska Kennelklubben, SKK, har tillsammans med Agria Djurförsäkring och djurmatsföretaget Royal Canin låtit undersökningsföretaget Novus ställa frågor kring sällskapsdjur till närmare 4 500 svenskar.

34 procent av hushållen hade sällskapsdjur. Vanligast är att ha en katt, vilket 20 procent av hushållen har. Motsvarande siffra för hundar är 15 procent.

- 9 av 10 hundar och knappt hälften av katterna har en veterinärvårdsförsäkring, vilket är unikt – inget annat land i världen har så många försäkrade hundar och katter. Antalet försäkrade djur i kombination med förbättrad veterinärvård gör att fler hundar och katter kan leva ett längre och friskare liv, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef Sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

De svenska hundarna och katterna blir inte bara fler utan också allt äldre. En anledning kan vara att antalet försäkrade djur i kombination med förbättrad veterinärvård gör att fler hundar och katter kan leva ett längre och friskare liv.

Förbättrad veterinärvård är en av orsakerna till att det blir och äldre katter i Sverige.Foto: Anders Wiklund / TT

Mer läsning

Annons