Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar missköttes av ägare – Länsstyrelsen kräver bättring

Stank i huset och avföring på golvet. Detta uppgifter som kom in till Länsstyrelsen i början av 2016.
Efter att de varit på plats och utfört en kontroll listar de några punkter som hundägaren måste åtgärda omedelbart.

Annons

Anmälaren rapporterade den 29 februari 2016 om skällande hundar, hostande hundar, att det stank i huset samt att det var oklart vilken hund som var pappa till alla valpar.

Länsstyrelsen utförde en kontroll av verksamheten den 3 juni 2016 och konstaterade brister i djurhållningen. Det var rester av avföring på samtliga golv på övervåning, nedre våning och trappan mellan våningarna på övre plan och nedre plan. Ägaren sågs plocka upp avföring från en av hundarna på golvet i hallen vid kontrollen. I ett mindre rum hölls fyra tikar med sina valpkullar instängda. Ett yttrande gällande kontrollrapporten kom in till Länsstyrelsen från ägaren den 15 juni 2016. I yttrandet framgår att hen tänkt byta golvet och därför inte varit så extremt noga att rengöra golvet och att hen anser sig ha full koll på parningar.

Läs också: Sjuka hundar levde bland urin och avföring

Bilden har inte med händelsen att göra.

Nedan följer de punkter som Länsstyrelsen anser att ägaren borde ändra.

1. Omgående rengöra och desinficera samtliga utrymmen där ägaren håller hundar och därefter regelbundet hålla golvytor som hundarna hålls på rena.

2. Samtliga hundar som ägaren håller ska rastas minst var 6:e timme, dagtid. Samtliga hundar ska minst en gång om dagen rastas på annan plats än i den kring bostaden inhägnade trädgården.

3. Till länsstyrelsen redovisa en sammanställning över samtliga hundar ägaren äger eller håller idag, samt samtliga hundar ägaren har ute på fodervärdsavtal. Sammanställningen ska innehålla uppgift om varje hunds ras, namn, födelsedatum och ID, samt namn och adress till fodervärdar.

4. Redovisa uppgifter över antalet födda valpkullar och födelsedatum från den 1 januari 2014 och fram till och med datum för detta beslut. Även uppgifter över valpar som köpts in av ägaren ska redovisas.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons