Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägare slipper vite

Annons

Under förra året fick en hundägare i Siljansnäs vid fyra tillfällen brev från Jordbruksverkets art- och smittskyddsenhet i Jönköping.

Enligt Jordbruksverket har Siljansnäsbons hund tagits in i Sverige illegalt och saknar den dokumentation som krävs när ett husdjur flyttas från ett EU-land till ett annat.

Siljansnäsbon uppmanades att omgående kontakta en veterinär i Sverige för att få intyg på att hunden id-märkts med godkänd tatuering eller ISO-microchip.

Vidare måste hunden ha avmaskats, rabiesvaccinerats och konstaterats frisk från andra smittsamma sjukdomar.

I första brevet stod även att hunden i väntan på godkända papper skulle hållas isolerad i hemmet, inte ha kontakt med andra djur, rastas endast i koppel och inte i närheten av platser där andra hundar kunde träffas på.

Djurägaren fick inte heller sälja hunden eller lämna den till någon annan att ta hand om.

Trots upprepade brev från Jordbruksverket skickade aldrig hundägaren in något veterinärintyg och till slut valde verket att förelägga ett vite som tickat iväg till hela 88000 kronor.

Länsrätten i Jönköping menar dock att något vite inte kan utdömas då hundägaren inte delgivits föreläggandet förrän i februari i år, fem månader efter det att tidsfristen för att skicka in intyg gått ut.

Jurister vid Jordbruksverket håller nu på att titta på fallet och det är möjligt att man kommer att överklaga domslutet och fortsätta kräva Siljansnäsbon på pengar.

Om hunden i dagsläget har godkända papper är det ingen som vet. Tidningen har sökt hundägaren för en kommentar men inte fått kontakt.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons