Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund dödad av varg

Annons

Memet Pihiven och jaktkamraterna Göran Olsson, Nils-Erik Böhlin och Ingvar Olmås såg fram mot en fin jaktdag på lördagsmorgonen. Tio minusgrader och decimetertjock spårsnö gav fina förutsättningar.

Det började också bra. Rocky hittade två rådjur som han drev i skogspartiet vid vägrestaurangen Moraklockan i östra Färnäs.

- Drevet gick in i ängarna mellan Färnäs och Nusnäs. Själv var jag så nära att jag såg ett rådjur, men det var för trångt för att skjuta. Drevet fortsatte mot mina kompisar och jag sa på jaktradion att de skulle vara beredda, berättar Göran Olsson.

Nu kom det aldrig några rådjur till kompisarna. De hörde Rocky på nära håll, men plötsligt övergick drevskallet till hemska skrik.

Hundägaren Memet Pihiven och Nils-Erik Böhlin stod nära till och båda sprang mot skriken. Förmodligen skrämde det vargen, men det var med Memets pejl som Rocky hittades död.

Jägargruppen fick hjälp att kontakta polis och länsstyrelsens viltspårare Hans-Olov "Hanse" Hansson. Efter ett par timmar hade ingen polis kommit, men Hanse, som befunnit sig i Orsa finnmark, dök upp.

- Jag undrar hur många poliser det hade kommit hit om jag skjutit vargen, funderade Memet.

Hanse samlade in uppgifter kring vargattacken, dokumenterade bitskadorna på Rocky och gjorde sig beredd att spåra av området.

- Jag vill se om det varit en ensam varg eller om fler vargar varit inblandade. Det kan ha funnits fler vargar i området, men att de inte hunnit fram till bytet när jägarna rusade fram.

För Hanse har det den här hösten blivit flera vargdödade hundar som han undersökt.

- Det börjar bli många nu. Jag tror att det här är den sjunde bara den här jaktsäsongen.

Vid spårningen i snön gick det lätt att hitta den plats där vargen dödat Rocky. Sedan hade hunden släpats ett 50-tal meter innan vargen skrämdes av de tillrusande jägarna och släppte sitt byte.

- Det känns som om det är slut med löshundsjakten och jakten över huvud taget i de här områdena. Även de som bor i Nusnäs och Färnäs bör tänka sig för om de har sina hundar lösa. Vi jagade alldeles i utkanten av byn och flera av oss var alldeles i närheten, ändå gick vargen till attack, säger Nils-Erik Böhlin.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons