Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor på allvar

Annons

Det handlar om humor när Isaac Jansson och Tomas Eriksson intar Nisserska teatern. Ett ämne de tar sig an med stort allvar.

"Mitt liv som ännu ett tragikomiskt mästerverk" är titeln.

Manusförfattare är Isaac, och han börjar med att förklara att pjäsen är ett led i hans behandling. Han lider nämligen av en dold folksjukdom - han är ett dåligt skämt.

Isaac och Tomas pepprar oss med poänger och får in träff på en annan. Sketcherna avlöser varandra i rasande tempo. Vi matas med mycket skämt inbakade i filosofiska betraktelser av allmängiltiga ämnen som döden, kärleken, politik och - humor. Som ibland behandlas mer eller mindre ur ett metaperspektiv: Skämt om skämt.

Via dessa framförs ett och annat budskap, men utan stort B. Det är ambitiöst utan att bli pretentiöst, tack vare ironin, som används med en utmärkt fingertoppskänsla. Den tar inte udden av allvaret. Och det lustiga med ironi är ju att man inte riktigt kan lita på den. Någon gång blir det riktigt allvarligt, komikern som nyss sprutade ur sig skämt avbryter föreställningen på grund av att hans fru omkommit i en bilolycka...det blir knäpptyst, så när som på några undertryckta skratt. Men nu får man ju inte skratta, eller?

Just när publiken ställt in sig på allvar avslöjar komikern att det hela var ett skämt. Ingen skrattar. Komikern blir sur och lämnar scenen. Snygg manöver; det handlar om hur man skämtar.

Så länge publiken vet att det "bara är på skämt" kan man skämta om vad som helst.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons