Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humanitär kris hotar efter flodvåg

Annons

En humanitär kris hotar på Salomonöarna, där flera tusen människor blivit hemlösa efter måndagens tsunami.

Raserade byggnader och gator fyllda av bråte mötte de första räddningsgrupperna som anlände till flodvågsdrabbade öar på tisdagen. Förvridna stålskelett var allt som fanns kvar av bostadshus, butiker, skolor och ett sjukhus i provinshuvudstaden Gizo. Mellan 500 och 1|000 hem har förstörts enligt olika uppskattningar. På landsbygden hade minst 13 byar förstörts och antalet bekräftade dödsoffer steg till 28.

Bland de döda fanns en biskop och tre församlingsbor på grannön Simbo som befann sig i en kyrka när flodvågen vräkte in över öarna. En nyzeeländare bekräftades också ha omkommit.

Även i grannlandet Papua Nya Guinea tycks flodvågen ha skördat människoliv. Fem obekräftade dödsfall rapporterades, enligt myndigheter.

Tsunamin med upp till tio meter höga vågor utlöstes av en jordbävning med styrkan 8,0 på Richterskalan bara drygt fyra mil ut till havs från Gizo.

Turistparadiset Gizo är en av de hårdast drabbade orterna i den lilla önationen norr om Australien. En polisbåt som lade till i staden hade mat och räddningsutrustning i lasten, men det var bara en bråkdel av de förnödenheter som krävs för att hjälpa de över 5|400 människor som förlorat sina hem i katastrofen.

Australien lovade drygt 11 miljoner kronor i bistånd medan Nya Zeeland skickade ett arméflygplan med bland annat mat, vattenbehållare, filtar och presenningar.

Myndigheterna har utfärdat undantagstillstånd och premiärminister Manasseh Sogavare sade att arbetet med att återställa kommunikationerna har högsta prioritet.

TT

Mer läsning

Annons