Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvists dimridåer

Annons

Väljarna svävar i ovisshet om vilka partier som ska ingå i regeringen om det socialistiska blocket vinner valet. Kontrasten mot allians för Sverige är slående. Där ges väljarna besked om vilka partier som vill bilda regering tillsammans. Dessutom kommer vi att presentera ett gemensamt valmanifest bland annat med utgångspunkt i det arbete som de gemensamma arbetsgrupperna som tillsattes hemma hos Maud Olofsson genomfört. Som medlem i en av de arbetsgrupperna kan jag säga att alliansen står mer enig än någonsin och att centerpartiet fått gehör för mycket av sin politik. Det är jag stolt över.

Att Peter Hultqvist inte vill ge ordentligt besked i regeringsfrågan är i och för sig inte förvånande. För varken han eller väljarna vet vilka överraskning som väntar runt hörnet när miljöpartiet och vänsterpartiet ska ha betalt för att de stöttar socialdemokraterna. Efter förra valet blev miljöpartiets kostsamma friår helt plötsligt socialdemokratisk politik precis som bensinskattehöjningarna.

Under mandatperioden har miljöpartiet och vänsterpartiet fått inflytande över den svenska försvars- och säkerhetspolitiken trots att Göran Persson tidigare förklarat att de två partierna skulle hållas undan från sådant inflytande.

I mitt förra inlägg undrade jag vilka nya frågor som vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att få igenom. En för oss i Dalarna viktig fråga är den som handlar om rovdjurspolitiken och större lokalt inflytande över utformningen av den. Socialdemokraterna har gett upp inför vänsterpartiet och miljöpartiet även i den frågan och frågan som vi i Dalarna måste ställa oss är hur en rovdjurspolitik dikterad av miljöpartiet kan se ut efter valet? Försök inte med dimridåer och dubbelspel!

Istället för att svara på min fråga om vilka socialdemokraterna tänker sig bilda regering med efter valet väljer Hultqvist att upprepa de väl inövade fraserna från partihögkvarteret i Stockholm. Fraserna om att socialdemokraterna söker mandat för en ren socialdemokratisk regering. Det har bara hänt två gånger sedan 1911 att socialdemokraterna fått egen majoritet så budskapet från Stockholm via Peter Hultqvist klingar falskt. Jag tror att Peter Hultqvist är medveten om det. Men precis som andra socialdemokrater mörkar han i regeringsfrågan för att den är obekväm.

KENNETH JOHANSSON KENNETH JOHANSSON ÄR CENTERPARTISTISK RIKSDAGSLEDAMOT FRÅN ASPEBODA.

Mer läsning

Annons