Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist vill ha folkligare försvar

/

Om tre år kan Borlängesonen Peter Hultqvist (S) vara Sveriges försvarsminister.
– Jag vill inte spekulera i eventuella framtida uppdrag. Nu är partiet i ett allvarligt krisläge. Men jag tror att vi vinner nästa val. Om vår samlade politik får komma fram - och inte bara olyckliga personfrågor, säger han.

Annons

2006 valdes Borlänges mångårige kommunalråd Peter Hultqvist in i riksdagen. Sedan i april har han varit socialdemokraternas försvarspolitiske talesman - och ordförande i försvarsutskottet.

Han stortrivs i rollen.

– Det är ett oerhört intressant och spännande uppdrag. Jobbet är mycket verkstad, organisation och ett handfast arbete. Jag har mycket stor nytta av mina år i Borlänge och Dalarna. Realiteten i uppdragen påminner mycket om varandra, säger han.

Det senaste året har varit hektiskt. Han har bland annat besökt de svenska trupperna i Afghanistan - och även den svenska Libyenstyrkan på Sicilien. Utöver det har han gjort otaliga förbandsbesök - i bland annat Luleå, Revingehed, Halmstad, Berga, Dalregemenstgruppen, Trängslet, Karlskrona och Linköping. Han har även träffat många ledande försvarspolitiker i Europa - och även deltagit som utomstående i natomöten.

– Boden och Arvidsjaur står nu på tur. Jag tycker det är otroligt viktigt att besöka personalen som verksamheten berör. Dessa besök har också i praktiken format de ståndpunkter vi har och den politik vi lägger fram, säger han.

Politiskt har socialdemokraterna genom förhandlingar kommit överens med regeringen i flera frågor. Bland annat när Afghanistanstyrkan ska hem - 2014. Vidare finns överenskommelser om att Sverige kommer leda Europas insatsstyrka Nordic Battle Group, NBG, tidigast 2015 - och om en utredning som ska genomföras kring framtidens luftförsvar.

– Sedan tycker vi olika hur pengarna ska användas. Vi vill satsa mer på landets förband och materiel. Vi socialdemokrater ser det bland annat det som ytterst viktigt att värna det folkligt förankrade försvaret. Vi är därför oroliga över hur övergången från värnpliktsarmén till yrkesarmé går. Och vilken roll hemvärnet får. Vill vi ha mer politisk kontroll och insyn av det. Vi är också skeptiska till de privatiseringsidéer som finns inom försvarets materielsida, säger han.

Solidaritetstanken är viktig för socialdemokraterna i försvarspolitiken.

– Vi vill bland annat att FN:s roll stärks i internationella insatser - att vi återgår mer till FN-ledda insatser och inte ensidigt satsar på natoinsatser med FN-mandat. Vi accepterar Natoledda, men det här skulle stärka FN i världen. Vår militära alliansfrihet finns det heller ingen anledning att skrota. Samarbeta ja, men inget medlemsskap i Nato, säger han.

Hultqvist ser gärna fler och fortsatta svenska internationella insatser.

– En sådan som vi kan tänka oss är en insats i Sydsudan. Och så kallade insatser mot olika typer av piratdåd, som i Adenviken där Sverige tidigare var, är också något vi tycker är angeläget, säger Hultqvist.

Försvarspolitik är komplext. Det har Hultqvist insett. Allt beror på så mycket annat.

– Ta bara många länders, inte minst Rysslands, militära och ekonomiska ambitioner i Arktis. Där måste vi vara med och analysera utvecklingen. Det samma med utvecklingen i Östersjön. Jag tror inte på några krigsrisker i dessa fall. Men vi måste vara med, stå på tå. För landets skull, säger han.

Viktigast är dock den folkliga förankringen och riksdagens insyn i försvaret.

– Demokratifrågor. Utan detta tappar vi många värden. Försvaret får inte bli något som står utanför den vanlige svenskens medvetande och blir en angelägenhet för några få. Det måste till en förankring som gör att försvaret är en del av Sverige och svenskarna, säger Hultqvist.

Partikrisen då. Hultqvist står helt bakom kompisen och partiledaren Håkan Juholt.

– Det är ingen hemlighet var jag står. Vi kommer mycket bra överrens och litar på varandra. Vi har känt varandra ända sedan SSU-tiden på 1980-talet. Jag betraktar honom som en god och nära vän, säger Peter Hultqvist.

Mer läsning

Annons