Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist var inte den som jublade

/

Peter Hultqvist var inte den som jublade när beskedet om Håkan Juholts avgång kom.
– Det hela är i sig mycket ledsamt och sorgligt. Han har valt detta steg och det måste man respektera. Nu måste vi titta mot framtiden. Vi måste få fokus på vårt partis sakfrågor igen, säger han.

Annons

Länets S-ordförande Peter Hultqvist vill inte gå in på vad som egentligen sades eller utspelade sig under det intensiva mötet med det socialdemokratiska verkställande utskottet, VU, under torsdagen och fredagen. Klart är i alla fall att Håkan Juholts öde som partiledare beseglades då. Kraven på hans avgång blev för stora.

– Jag vill inte vara den som för vidare vad som sagts eller gjorts under det möte vi hade. Det håller vi internt. Det vi behöver nu är enighet. Jag vill inte vara den som på något sätt bidrar till läckor och spekulationer. Sådan är inte jag. Nu är vi i den situation som vi är. Vi får jobba utifrån det, säger han.

Hultqvist beklagar att Håkans Juholts knappt ett år långa partiledarperiod utvecklades som den gjorde.

- Efter en turbulent tid har han nu avgått. Det kom att handla om personen - och diskussioner kring honom. Håkan har under sin tid fört fram mycket bra - som kamp mot barnfattigdomen, han har pekat på risken med utförsäljningen av det offentliga och privatiseringar - som i sin tur drabbar skola och omsorg. Det här är viktiga politiska områden som inte riktigt kommit ut i debatten, säger han.

Peter Hultqvist är gammal och god ungdomsvän med Håkan Juholt. De har känt varandra sedan SSU-tiden på 1980-talet. En månad efter det att Håkan Juholt tillträtt som partiledare - i mars i fjol - valdes Peter Hultqvist till partiets försvarspolitiske talesman och partiets ordförande i försvarsutskottet. Han hade då suttit i riksdagen sedan oktober 2006 - som bland annat ledamot i utbildningsutskottet.

– Jag är god vän med Håkan. Vi känner varandra sedan länge. Vi har förtroende för varandra. Jag hoppas kunna samarbeta med honom i framtiden. Jag har också talat med honom före - och efter - hans tillkännagivande. Vad vi sa till varandra vill jag inte gå in på. Det är mellan honom och mig, säger han.

Enligt Expressen var Peter Hultqvist och Skånes S-ordförande Heléne Fritzon de enda två i VU som motsatte sig kravet på Håkan Juholts avgång.

- Som sagt, vad vi sade i VU vill jag inte kommentera. Men jag kan i alla fall säga att jag har inte upplevt att det i vårt partidistrikt i Dalarna funnits några krav på Håkan Juholts avgång. Här har han haft ett starkt stöd, säger Peter Hultqvist.

Vad händer nu?

– Nu måste vi så snart som möjligt få klart med en ny partiledare. Men det räcker inte med det. När det är klart återstår det ett hårt arbete för att lyckas nå ut med det vi vill - vår politik. Det får inte för vår del handla om personfrågor igen, säger Hultqvist.

Vad händer med dig som anses vara Juholts betrodde?

– Som en del av VU betyder situationen en omedelbart större arbetsbörda tills allt är på plats igen. För mina uppdrag går arbetet vidare som vanligt. Jag ledamot i riksdagen och vald av riksdagen till ordförande i försvarsutskottet. Det kommer fortgå. Jag tycker uppdraget är viktigt och utmanade, säger Peter Hultqvist.

I riksdagsvalet 2010 fick Peter Hultqvist 7 168 personröster i Dalarna, det motsvarar nära elva procent av partiets röster i länet.

Mer läsning

Annons