Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist: Rätt att neka skolpeng

Annons

Familjen Warg, fyra personer, lämnar Borlänge. Detta för att dottern ska kunna kombinera studier med en elitsatsning på handboll. Tidningen berättade om detta i går.

Bakgrunden är att gymnasieförvaltningen inte tänker stå för kostnaden, skolpengen.

Trots att det i det här fallet blivit billigare för kommunen att betala skolgången - och behålla skattebetalare görs inget undantag. Kommunen säger konsekvent nej i sådana här fall.

-Men genom att det finns riksidrottsgymnasier som är sanktionerade av förbundet är dörren inte helt stängd. Vi brukar vara positiva till det, menar kommunalrådet Peter Hultqvist.

I det här fallet rör det sig om ett specialutformat program med handbollsinriktning. Då blir det nej. Även om det för kommunen skulle vara billigare att betala. Hultqvist säger att kommunen inte kan göra undantag - utan om man säger ja i ett fall så öppnar man upp för många fler.

- Då måste vi säga ja till alla. Alla måste behandlas lika. Det skulle bli oerhörda kostnader och vi startade en spiral där det inte går att hålla emot.

Han säger att han förstår den besvikelse som elever känner, efter att ha fått nej av kommunen, och att det brukar komma kritik.

Gymnasieförvaltningen uppskattar att det kan handla om runt 20 miljoner kronor under ett år att låta elever gå den skola de vill.

- Pengar som då måste tas ur den andra undervisningen. Det skulle få oerhörda konsekvenser, säger Peter Hultqvist.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons