Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist: "Ett utmärkt val"

Länets S-ordförande och ledamot i verkställande utskottet, Peter Hultqvist insåg tidigt efter Juholts avgång att Stefan Löfven var mannen för partiledarjobbet.
– Helt ärligt kan jag säga att det var så - från start. Han är ett utmärkt val, säger han.

Annons

Peter Hultqvist tror att Stefan Löfven kan få väljarna att tro på socialdemokraternas förmåga att skapa sysselsättning igen.

– Stefan har en gedigen erfarenhet inom näringsliv, inom fackföreningsrörelsen och i rättvisefrågor. Han ska driva frågan om full sysselsättning med full kraft. Han har en ovärderlig erfarenhet och närhet till hur det går till att skapa, utveckla och rädda jobb i och med sin bakgrund. Detta är saker som jag - och vi - värderat som viktiga för partiet. Vi måste flytta fram positionerna i sysselsättningsfrågan. Stefan är mannen för det. Han matchar enkelt Fredrik Reinfeldt, säger Peter Hultqvist.

Sedan Håkan Juholt meddelade sitt avhopp för snart en vecka sedan har ledamöterna i verkställande utskottet, VU, arbetat hårt för att hitta en ny partiledare.

– Hårt, men oerhört konstruktivt. Alla har bidragit med mycket. Alla i VU är överens om att detta är det rätta. Vi har också ringt runt till alla partidistrikt - och fått stort stöd för Löfven, säger Hultqvist.

Du gav ditt stöd för Juholt in i det sist. Har det påverkat din ställning inom partiet negativt?

– Det finns en bild i media av att det pågår en dragkamp mellan olika falanger i VU. Så är det inte. Vi håller helt enkelt inte på så. Vi håller faktiskt ihop och försöker göra det bästa av situationen. Jag har inte reflekterat över det. Jag är faktiskt också helt övertygad om att partiet kommer hitta en ny plats för Håkan Juholt i partiet också, säger han.

Kommer du vara en del i Stefan Löfvens lagbygge?

– Vi har inte ens tagit upp frågor som det. Jag konstaterar bara att jag fortsatt är försvarspolitiskt talesman. Jag är också vald av riksdagen till ordförande i försvarsutskottet. Det kommer jag fortsätta med. Nu är det viktigt att vi koncentrerar oss på att bygga partiet starkt för framtiden, säger Peter Hultqvist.

Under fredagen deltar Peter Hultqvist i det styrelsemöte som formellt väljer Stefan Löfven till ny ordförande för Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons