Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultquist kräver högre löner för svenska soldater

/
  • Peter Hultquist slog ett slag för de sämst betalda soldaterna under pågående Folk och Försvar i Sälen under söndagen. Socialdemokraterna vill att de svenska soldaters låga löner ska utredas.

Svenska soldater tjänar för dåligt. Samtidigt kan den nya yrkesarmén på sikt vara ett hot mot folkförankringen. Det menar socialdemokraterna.
– Vi kräver därför en översyn. Den nya organisationen kommer inte hålla, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultquist (S).

Annons

Under söndagen inleddes Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. På talarlistan stod landets försvarspolitiska elit - med bland andra försvarsminister Sten Tolgfors (M) och överbefälhavare Sverker Göranson.

För socialdemokraternas försvarspolitiske talesman - och ordförande i försvarsutskottet - Peter Hultquist var det premiär i sammanhanget. Han gick direkt till offensiven under dagen.

– De sämst betalda soldaterna i det nya försvaret har det alltför knapert. De ska klara sig på 16 300 i månadslön. Det är extremt svårt för en soldat i exempelvis Stockholm, där bostadskostnaden är höga. För soldater i Arvidsjaur finns andra problem med den låga lönen, det är inte lätt att resa hem till sina tidigare hemtrakter på en låg lön. Resultatet av detta kommer bli stora avhopp från det nya yrkesförsvaret – om vi inte gör något, säger Hultqvist.

Socialdemokraterna ser det som omöjligt att bygga ett nytt yrkesförsvar om inte soldaterna har det bra. Det handlar inte bara om lönen – utan samhället möjligheter att hjälpa soldaterna till studier, till bostäder och övningar med kvalitet, menar socialdemokraterna.

– Därför kräver vi socialdemokrater nu en översyn av soldaternas villkor. Det måste till en översyn som kan leda till förbättringar. Det får inte bli så att försvarets nya soldater blir det nya låglöneproletariatet. Man kan hävda att det här ska arbetsmarknadens parter sköta, men om inte vi reagerar politiskt kommer inget hända, säger Hultquist.

Socialdemokraterna ser ett hot mot försvarets folkliga förankring. Den nya yrkesarméns organisation måste förändras. De nationella skyddsstyrkorna (Hemvärnet) består av cirka 22 000 man, eller 40 bataljoner.

– De finns över hela landet och representerar folket i stora drag. De måste integreras i yrkesförsvaret bättre. För folkförankringens skull. Vi vill inte ha en uppdelning i ett A-, B- eller C-försvar. Alla måste känna att de är delaktiga, säger han.

Socialdemokraterna vill att alla tidvis anställda soldater i Sverige ska ha en bas i de nationella skyddsstyrkorna. Idet nya försvaret ska det ingå 6 900 heltidsanställa och 9 200 visstidsanställda. Och i dagsläget har 2 800 kontrakterats.

– I och med det kan de nya tidvis anställda yrkessoldaterna förmedla kunskaper och naturligt delta i verksamheten när de inte ingår i krigsorganisationen. Det i sin tur leder till bättre rekryteringsmöjligheter för försvaret – samtidigt som det höjer statusen för de nationella skyddsstyrkorna, säger Hultquist.

Finansieringen av detta är oklar.

– Innan vi gjort översynen är det omöjligt att svara på. Det behöver inte kosta så mycket. Vi socialdemokrater lägger nu detta för att få problemet upp på bordet. Ekonomin får vi återkomma till när underlaget är klart, säger Peter Hultquist.

Mer läsning

Annons