Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HRW: Övergrepp av thailändsk militär

Annons

Genom att låta människor "försvinna" försöker militär och polis i sydligaste Thailand krossa det allt blodigare muslimska separatistupproret i regionen, hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

I en 69 sidor lång rapport listar HRW 22 olösta fall där människor försvunnit och där mycket tyder på att säkerhetsstyrkorna är ansvariga. Det faktiska antalet försvunna tros vara långt högre _ enligt HRW är många familjer så rädda för repressalier att de inte vågar tala öppet.

Som typfall nämns en man vid namn Sata Labo. Han försvann den 9 januari 2004, fem dagar efter en uppmärksammad attack mot en militärförläggning då upproret flammade upp.

Sata Labo ringde sin syster på mobiltelefon och sade att han hade stoppats i en poliskontroll och att hans bil söktes genom. Han beordrades också att inställa sig på en polisstation. Sedan dess har han enligt systern inte hörts av mer.

Thailands fyra sydligaste provinser var tidigare ett självständigt sultanat, innan området för ett sekel sedan annekterades av regeringen i Bangkok. 80 procent av befolkningen där är etniska malajer med islam som religion, och thailändska är inte deras förstaspråk.

Under de tre år som oroligheterna pågått i södern har över 2|000 människor dödats.

Enligt HRW inträffade de flesta försvinnandena i området under Thaksin Shinawatras tid som premiärminister. Thaksin störtades vid en militärkupp i september.

Thailands nya regering förnekar att övergreppen har fortsatt, och Thaksins efterträdare Surayud Chulanont har bett muslimerna i söder om förlåtelse för regeringens forna missdåd. Men enligt tankesmedjan International Crisis Group (ICG), med säte i Bryssel, kommer fortfarande "trovärdiga rapporter om tortyr och utomrättsliga avrättningar".

TT

Mer läsning

Annons