Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrättsdom om fildelning

Annons

Fildelare och skivindustri väntar med spänning på dagens hovrättsdom mot en 45-årig Boråsbo, som i tingsrätten dömts till 20|000 kronor i böter för att ha spridit fyra låtar på internet.

Domen i hovrätten för västra Sverige ses som principiellt viktig, då åklagaren vill skärpa straffet till villkorlig dom, för att göra det möjligt att i framtiden göra husrannsakan i liknande fall.

En förutsättning för husrannsakan är att påföljden för brottet är minst villkorlig dom.

Skulle tingsrättens tidigare dom med dagsböter som påföljd ligga fast, får åklagare som vill utreda fildelningsärenden inte göra en husrannsakan för att till exempel beslagta den misstänktes dator.

Därmed blir det också svårt att kunna bevisa att fildelning skett.

I oktober förra året dömdes Boråsbon för att ha spridit fyra låtar på nätet, bland dem "It must have been love" med Roxette och "Sarah" med Mauro Scocco.

Enligt skivbranschens antipiratorganisation Ifpi hade mannen laddat ner 13|000 låtar som spridits vidare på nätet. Man valde att driva fyra av låtarna till domstol för brott mot upphovsrätten.

Tingsrättens dom var den första med stöd av den nya upphovsrättslagstiftningen. Mannen dömdes till 80 dagsböter om totalt 20|000 kronor. Han valde själv att överklaga domen.

Den nya lagstiftningen började gälla den 1 juli 2005, men tycks knappast ha haft någon avskräckande effekt. Fortfarande räknar branschen med att cirka en miljon svenskar hämtar och sprider film eller musik på nätet.

Under årets första fyra månader rasade musikförsäljningen med 15 procent och branschen skyller nedgången på den olagliga nedladdningen.

TT

Mer läsning

Annons