Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten fastställer domen mot nazist från Dalarna för våldsamt upplopp

Hovrätten fastställer domen för våldsamt upplopp mot en man från Dalarna som överklagat till högre instans.

Annons
Ett 40-tal nazister från Nordiska motståndsrörelsen frihetsberövades i januari 2016 i samband med att en demonstration urartade på Medborgarplatsen i Stockholm.  Arkivfoto: Jessica Gow / TT

Den 23 januari 2016 ringade polisen in ett 40-tal nazister från Nordiska motståndsrörelsen på Medborgarplatsen i Stockholm efter att en demonstration urartat. Flera personer dömdes senare i tingsrätten för våldsamt upplopp.

En man från Dalarna dömdes tillsammans med en man från Västerås och en man från Örebro för att ha ingått i den grupp som tillsammans gått till våldsamt angrepp mot polisen, försökt forcera avspärrningar med mera.

Hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten, och domen för våldsamt upplopp kvarstår för alla tre. Mannen från Dalarna dömdes också för hets mot folkgrupp för att vid tillfället skrikit "heil Hitler".

Straffvärdet för våldsamt upplopp är en månads fängelse, vilket också blir påföljden från mannen från Dalarna. Eftersom örebroaren och Västeråsbon är tidigare ostraffade, lever under ordnade förhållanden samt har arbeten och familj dömde tingsrätten endast till villkorlig dom men 50 timmars samhällstjänst. De ska även betala avgift till Brottsofferfonden och en del av sina rättegångskostnader.

Arkivfoto: Jessica Gow / TT

Mer läsning

Annons