Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten fastställde felaktig dom

Annons

Det var på kvällen den 22 februari som två 21-åriga män från Falun bestämde sig för att råna en butik. Det blev City-jouren på Slaggatan.

De trängde sig in i butiken vid stängningsdags. En av männen höll vakt vid dörren medan kompisen gick fram till kassan och började gräva efter pengar.

När butiksägaren Mustapha Nasser försökte stoppa rånarna blev han knivhuggen i huvudet och ena axeln. Han överlevde knivattacken och kunde senare identifiera 21-åringarna som greps av polisen några dagar senare.

De båda männen häktades som misstänkta för grovt rån. Mustapha som hade räknat pengarna i butiken hade kommit fram till att 7 800 kronor saknades efter överfallet.

Det fanns uppgifter om att männen kastat pengarna under flykten. Men polisen kunde inte hitta sedlarna efter flyktvägen eller vid husrannsakan i lägenheten i Falun där kompisarna bott tiden innan händelsen.

Vid rättegången i Falu tingsrätt avkunnades dom samma dag. Rätten tog en paus för överläggning och kom fram till att straffvärdet för 21-åringen som höll i kniven var fängelse i två och ett halvt år och för den andre 21-åringen fängelse i ett och ett halvt år.

Båda dömdes för försök till rån eftersom pengarna aldrig hittades. Mannen som högg kniven i butiksägaren dömdes även för två fall av misshandel i samband med en supporterresa med Falu BS och för en stöld.

Rätten var inte enig, en av ledamöterna ville döma för fullbordat rån.

Men med hänsyn till männens svåra beroende av alkohol blev domen skyddstillsyn med föreslagen behandlingsplan.

En dom som nu har fastställts av Svea hovrätt. Även där var rätten oenig. En ledamot ville döma till fängelse. Men med hänsyn till att behandlingen av männen visar framsteg fastställde hovrätten domen från tingsrätten. Trots att hovrätten anser av den var felaktig.

Men om männen missköter sig blir det fängelse direkt.

- Det här är ovanligt, men en markering, säger advokat Per Borgblad som varit målsägandebiträde för butiksägaren.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons