Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövding - tills vidare

Annons

Som länsråd blev Inger Eriksson automatiskt ny landshövding, eftersom regeringen ännu inte utsett efterträdaren till Gunnar Björk som slutade vid årsskiftet.

- Jag vet ingenting om när det kan bli. Det är bara en mycket liten grupp som är insatt i detta.

Hon vet inte varför regeringen ännu inte tillsatt någon landshövding. Eller om någon har tackat nej.

Hon vet bara att hon är landshövding. Till dess att regeringen meddelar något annat.

Inger Eriksson har sedan 1997 varit länsråd, och därmed landshövdingens ersättare.

Men trots detta är Inger Eriksson ingen speciellt känd person.

- Jag har väl aldrig strävat efter det offentliga. Jag har skött rätt mycket av arbetet inåt, och Gunnar Björk det mesta utåt. Men jag sitter med i ett 20-tal grupper. Där och hos kommunerna är jag nog tillräckligt igenkänd.

Vem är hon då?

- Jag är född i Uppsala, bodde som barn i Falun men växte upp i Mora. Jag har läst i Uppsala, och var många somrar i Värmland.

Hon jobbade på Brottsförebyggande rådet i Stockholm som utredare och blev chefsjurist där, innan hon 1993 blev chef för länsstyrelsens rättsenhet.

Och nu är hon chef för hela länsstyrelsen med ungefär 200 anställda, fördelade på sju enheter med 23 politikområden och ungefär 30 000 ärenden om året.

- För mig blir det att hålla ställningarna, att fungera som en länk mellan två landshövdingar. Att leda länsstyrelsens verksamhet är jag väl insatt i.

- Men alla övriga uppgifter som Gunnar Björk haft, med representationer, möten med företag, kontakter med regeringen och alla resor, det vet jag mindre om.

Oavsett vilket, någon stor bandklippare lär hon inte bli.

- Vi ska vara sparsamma med bandklippningar. Det är något som landshövdingar minimerar. Vardagsarbetet tar så mycket tid.

Om inte regeringen utser någon ny landshövding under nästa vecka, kommer Inger Eriksson att förordna miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson till länsråd.

På andra sidan gatan, i residenset, håller Gunnar Björk på att flytta ut. Han har redan flyttat ut ur kontoret.

För nu är det Inger Eriksson som är landshövding.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons