Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotfull man på tinget

Annons

Det var strax före halv tolv i går förmiddag som tystnaden bröts i tingshuset på Kullen i Falun.

En man som är åtalad för misshandel av en ung flicka i Falun rusade in och började skrika med mycket hög volym.

- Det händer att folk blir upprörda. Men ingen har tidigare skrikit så högt att det hörs genom isolerade dörrar i rättssalarna, säger Jan-Erik Oja, tillförordnad lagman vid Falu tingsrätt.

Mannen som är i 40-årsåldern är åtalad som misstänkt för misshandel av en ung flicka i Falun. Enligt åklagaren var det den 2 mars som flickan blev misshandlad. Mannen är misstänkt för att ha tagit tag i flickans hals och hår och sedan tryckt upp henne mot en vägg så att hon slog sig mot en krok i hatthyllan. En annan person blev vittne till händelsen.

Mannen har fått flera uppmaningar om att skriva på delgivningar och skicka tillbaka dem till tingsrätten.

- Åklagare och poliser skickar papper till mig varje dag, skrek mannen bland annat.

Han rafsade åt sig papper i receptionen och rev sönder handlingarna som kastades mot expeditionsvakterna. Allt medan mannen blev ännu mera högljudd.

När polispatrullen anlände hade mannen hunnit lämna lokalerna. Poliserna hade troligen mött hans bil, men de hade då inga uppgifter om bilens färg eller modell.

Efter den senaste händelsen är mannen misstänkt för tre alternativa brott. Det gäller hänsynslöst beteende, ofredande eller eventuellt olaga hot.

I går gjorde tingsrätten en anmälan om händelsen till domstolsverket i Jönköping.

- Det är rutin. Vi kallar det incidenthantering som används för statistik över händelser vid landets tingsrätter. Jag har nu talat med Per Jansson som är expeditionsvakt vid Falu tingsrätt om händelsen, säger Mats Malmsjö som är ansvarig för säkerhetsfrågor vid domstolsverket.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons