Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellfrågan ska avgöras

Annons

-Inom vår partigrupp har vi enats om att ett hotellbygge i Fällen är det bästa alternativet. Sedan får vi se om de andra partierna ställer upp på detta. Men frågan måste i alla fall avgöras, om vi någon gång ska få igång ett bra hotell, som centralorten Malung behöver, säger Kurt Podgorski.

Frågan om hotellet i Malung har stötts och blötts i uppåt ett par års tid. Främst för näringslivet har det varit, och är fortfarande, frustrerande att inte kunna erbjuda bra hotellboende för ägare, kunder och kontakter. Var ska till exempel Jofa boka boende om representanter för ägarna i den världsomspännande Adidas-koncernen vill besöka sin industri i Malung?

Det har snarare varit regel än undantag att Malungsföretagen under senare år tvingats lägga sin representation på andra orter, då befintliga hotell och övernattningsmöjligheter inte varit tillfyllest.

Det gamla stadshotellet, Skinnargården, har på flera år inte drivits med någon ambition värd namnet.

-Trots försök har vi från kommunens sida inte fått till någon dialog med Skinnargårdens ägare. Att bygga om delar av Fällen till hotell verkar vara den enda lösningen på hotellfrågan, menar Podgorski.

Tanken är att kommunen skjuter till pengar, det handlar om 20-30 miljoner kronor, till det egna bostadsbolaget Malungshem som bygger om bostadshus till hotell.

Hotellet ska sedan arrenderas ut, på samma vis som kommunen upplåter industrilokaler, och drivas av privata entreprenörer. Det finns förhoppningar om att hyresintäkter ska kunna finansiera hotellinvesteringen, något som dock återstår att se.

Kommunfullmäktiges sammanträde på måndag kommande vecka blir ett ovanligt innehållsrikt möte, där flera stora frågor står på dagordningen.

Förutom hotellet ska biblioteksfrågan avgöras och här hotas kommunen av ett miljonvite för den dåliga arbetsmiljön i nuvarande biblioteket. Det måste antingen byggas om eller flyttas, en miljoninvestering oavsett vilket alternativ politikerna i fullmäktige väljer.

En tredje kontroversiell fråga, som ska avgöras vid mötet, är räddningstjänstens organisation i Sälenområdet. Förslaget är att räddningskåren i Tandådalen ska avvecklas och ersättas med en ny räddningsstation och -kår i närheten av Lindvallen.

Investeringskostnaden lär hamna kring elva miljoner kronor totalt för den nya stationen samt nödvändig ombyggnad av brandstationen i Transtrand.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons