Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellbeslut inom kort

Annons

Podgorski ledde ett öppet möte som Malungs socialdemokratiska arbetarekommun arrangerade för att känna av stämningarna i hotellfrågan. Ett 70-tal intresserade, varav många företrädare för näringslivet, deltog i mötet. Flera av dem underströk behovet av ett bra hotell i Malung.

- Vårt företag ingår i en internationell koncern där ledningen helst såg att det fanns direktflyg mellan Malung och London. Att vi inte ens har ett hotell, där vi kan ta emot våra ägare och ledningspersoner, det vågar jag inte ens andas om, förklarade Jofachefen, Johnny Martinsson, som är en av de mest pådrivande företagsledarna i hotellfrågan.

Ett annat företag med många internationella kontakter är sport- och fiskeföretaget Bios.

- Vi representerar 42 företag som är spridda över hela världen. Då vi ska ta emot dem, kan vi aldrig göra det här hemma i Malung, utan vi tvingas hålla till hos vårt dotterbolag i Oslo, förklarade Bengt Cervin vid Bios.

Han pekade också på att många stora arrangemang i Malung, som dansveckan, marknader och sportturneringar, kommer att bidra till beläggning i ett hotell.

Sture Mattsson, tidigare anställd på Jofa och som varit engagerad i en lokal hotellutredningsgrupp, menade att det planerade hotellbygget i Fällenområdet skulle bli fint ett fönster för hela Malungs samhälle och ett fönster som andades framtidstro.

Företaget Autoform jobbar mot den europeiska bilmarknaden. Vd Bengt Sohlin berättade att företaget var och varannan vecka har prominenta besökare som får övernatta på andra orter.

- Det är Leksand, det är Värmland, och i värsta fall Vansbro som vi tvingas åka till, berättade Bengt Sohlin.

Kommunens näringslivschef, Ingemar Kyhlberg, ansåg att ett nytt hotell skulle bli en viktig arena och ett sätt att visa att Malung kan och törs satsa för framtiden.

Hotellfrågan har varit aktuell i 1,5 år utan att det hänt särskilt mycket utåt sett. Nu lovar kommunalrådet Kurt Podgorski att redan kommande vecka sätta fart på ärendet så att redan nästa kommunfullmäktige, om cirka en månad, kan fatta nödvändiga beslut för att sätta igång bygget.

Tanken är att bygga om delar av bostadsområdet Fällen. Kommunen ska ge ett ägarstillskott på cirka 15 miljoner kronor till bostadsbolaget Malungshem som bygger hotellet. Dessutom måste kommunen gå i borgen för ungefär lika stort belopp till Malungshem, om inte bostadsbolaget kan få fram pengar på annat sätt än att låna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons