Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotas av sju års fängelse

Annons

Alla tre har suttit häktade. De får sina domar om en vecka men då 23-åringen slapp fortsatt häktning tyder det på att han kan få en mildare dom än de andra två som får sitta kvar i häktet.

Den 28-årige Leksandsbon berättade att han suttit längre tid i fängelse än han tillbringat i skolan. Så sent som i november blev han fri efter fem år i fängelse. Det blev en kort period i frihet, han har varit häktad sedan 8 mars och nu riskerar han alltså ett nytt långt fängelsestraff.

Polisen grep de tre männen sedan misstankarna mot åtminstone två av dem stärkts genom avlyssning av 28-åringens telefon.

Den 5 mars avlyssnades ett samtal mellan 28-åringen och dennes pappa som anklagar sonen för att ha huset som en knarkgömma.

- Det är din framtid jag tänker på. Du är snart där igen, orkar du med en till vända, fem år till, säger fadern som uppenbart syftar på de fem år som sonen senast satt inne.

28-åringen hade nära 2,5 kilo amfetamin som han gömt under sitsen på en EU-moped som han dessutom kommit över olagligt.

Efter det samtalet beslöt sig 28-åringen för att flytta hem till en kompis i Falun. Denne hämtade 28-åringens tv och en madrass samt knarket som förvarades i två paket. Med på resan var också en 23-årig bekant.

Då polisen stoppade bilen hittades de två påsarna i reservdäckets utrymme. Vid teknisk undersökning visade det sig att i påsarna fanns portionsförpackningar på ungefär ett hekto vardera. Enligt uppgift ska den här narkotikan vara värd mellan 600 000 och en miljon kronor i missbrukarledet.

28-åringen har bekräftat åklagarens uppgifter. Han hävdar att han fått narkotikan på kredit för att sälja den.

De två Faluborna har erkänt att de använt narkotika, de var påverkade när de greps av polisen. Men de ville inte ta ansvar för den narkotika som hittats i bilen. En betydelsefull fråga för rätten i onsdags blev alltså i vilken grad männen från Falun var inblandade i 28-åringens hantering av det 2,5 kilo tunga amfetaminpartiet. 28-åringen försökte framställa det som att det var han själv som hade ansvaret för narkotikan och att 25-åringen som körde bilen inte visste vad det var i paketen:

- Han frågade vad det var, men jag svarade bara att det var lugnt.

Åklagaren Sven-Erik Lind hävdade att alla tre var inblandade i narkotikahanteringen varför de ska dömas för grova narkotikabrott.

Men att 23-åringen släpptes ur häktet tyder på att tingsrätten ser mildare på hans inblandning i härvan.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons