Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotar med lagändring för att stoppa lägre friskolepeng

/
  • Riksdagsledamot Ann-Britt Åsebol (M) hotar med att förmå den borgerliga alliansen att ändra skollagen om friskolorna i Dalarna får lägre skolpeng än de kommunala.

I veckan avslöjade tidningen att de nio dalakommunerna i Gysam vill ge länets gymnasiefriskolor en lägre skolpeng än de egna kommunala skolorna.
– Om skollagen upplevs som trubbig av dalakommunerna får vi vässa den, säger riksdagsledamot Ann-Britt Åsebol (M).

Annons

Riksdagsledamoten Ann-Britt Åsebol (M) är beredd att jobba för en skarpare skriven skollag - om Gysam och medlemskommunerna i Dalarna går vidare med intentionen att betala lägre skolpeng till gymnasiefriskolorna i Borlänge och Falun. Hon har redan talat med partikamraterna i de berörda utskotten i riksdagen.

– Lagstiftarens intention är glasklar. Det är likställighetsprincipen som gäller. Skolpengen ska vara lika för friskolor som för kommunalt ägda. Förutsättningarna ska vara de samma. Om nu skollagen inte upplevs som tillräckligt tydlig på den här punkten av kommunerna inom Gysam är jag och mitt parti berett att jobba för en ändrad skollag på den här punkten, säger hon.

Ann-Britt Åsebol är en uttalad friskolevän. Mellan år 2001 och 2005 var hon VD och delägare i friskolan Falu Fri.

– Jag var med och byggde upp hela verksamheten. Nu har jag lämnat den världen, men har kvar passionen. När vi startade kände vi oss ibland styvmoderligt behandlade av kommuner. Men det var då det, när allt var nytt. Jag trodde inte att detta skulle komma nu, säger hon.

Gysams agerande ifrågasätts skarpt.

– Lagstiftarens tanke är glasklar. Vi har ett skolval i dag. Friskolor är en realitet i Sverige. Kostnaden för eleven ska alltid följa med eleven. Oavsett skolform. Om någon försöker rucka på det här så förändras hela balansen. Lägre skolpeng till friskolornas utbildningar kommer oavkortat leda till besparingar, färre anställda och fler elever per lärare - vilket i sin tur leder till en sämre utbildning och kvalitet. Det här måste stoppas, säger Ann-Britt Åsebol.

I december beslutade Falu kommun att anta det nya avtalet med Gysam. Planen är att övriga kommuner ska fatta sina beslut under våren. I Gysam ingår Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Ludvika, Rättvik, Smedjebacken, Säter och Vansbro.

Mer läsning

Annons