Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot om undantagstillstånd i Pakistan

Annons

Pakistans högsta domstol bordlade på måndagen utredningen av de brott som domstolens chef Ifthikar Chaudhry anklagas för. Samtidigt hotar landets regering med undantagstillstånd.

Måndagens HD-beslut var ett bakslag för president Pervez Musharraf, som den 9 mars sparkade chefsdomare Chaudhry för påstått maktmissbruk. Avskedandet har utlöst kraftfulla protester runtom i Pakistan från både jurister, som sett presidentens åtgärd som ett angrepp på rättsväsendets självständighet, och från den politiska oppositionen.

Chefsdomare Chaudhry tillbakavisar alla anklagelser och vägrar att lämna sin post. Utredningen har hittills skötts av en kommission med fem bemärkta domare, men Chaudhry hävdar att den inte är kompetent att rannsaka honom.

Han har i stället krävt att Högsta domstolen ska ta upp fallet, och hans advokat uppgav på måndagen att HD nu ämnar låta en domarpanel med bredare sammansättning ta upp frågan.

Krisen har utvecklats till den hittills kanske största utmaningen mot Musharraf, som grep makten i en militärkupp 1999. Pakistans regering hotar med undantagstillstånd sedan den avsatte chefsdomaren utmanat presidenten och gett oppositionen luft under vingarna.

Kort dessförinnan hade Chaudhry framträtt inför tiotusentals åhörare i mångmiljonstaden Lahore och bland annat sagt att länder som inte är rättsstater är dömda att gå under. Lahore är huvudstad i Punjab, Pakistans folkrikaste och mest välbärgade provins. Det är också en del av landet där etablissemanget vanligen står starkt.

I höst väntas president Musharraf försöka bli omvald. Bedömare tror att presidenten vill ha en följsammare personer än Chaudhry som HD-chef om det grundlagsenliga i hans planer ifrågasätts.

TT

Mer läsning

Annons