Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot om hämnd efter blodig helg

Annons

Återigen råder stormvarning i Gazaremsan. Både vapenvilan med Israel och den nybildade palestinska samlingsregeringen knakar i fogarna.

Den gångna helgen var osedvanligt blodig på Västbanken, efter en längre tids relativt lugn. Israelisk militär dödade totalt nio palestinier. De flesta var efterlysta milismän men även en 17-årig flicka fick sätta livet till. Hamas, rörelsen som bildar ena halvan av den palestinska regeringen, manar till vedergällning.

"Vårt folks blod är inte billigt", heter det i ett uttalande från rörelsen, som uppmanar alla palestinier oavsett ideologi att samlas och "med alla medel svara på och göra motstånd mot massakrerna".

Den fem månader gamla vapenvilan mellan israeler och palestinier i Gazaremsan är därmed hotad.

På måndagen avlossades minst en primitiv raket från Gaza mot Israel, dock utan att skada någon. Israels militärledning har övervägt en ny offensiv inne i territoriet för att stoppa raketskyttarna, som har fortsatt i mindre skala trots vapenvilan.

Israel anser att de fortsatta arméräderna på Västbanken är nödvändiga för att förhindra palestinska terrordåd, och har därför vägrat expandera vapenvilan även dit.

Den andra sortens konflikt som brukar härja Gazaremsan _ mellan palestinier _ hotar också att ta ny fart. Ett hotande inbördeskrig mellan Hamas och al-Fatah avstyrdes i februari när rivalerna enades om att bilda regering tillsammans, men den bräckliga koalitionen är nu under press.

Inrikesminister Hani al-Qawasmi _ en kompromisskandidat och tidigare okänd byråkrat som sattes på den känsliga posten för att han varken tillhör Hamas eller al-Fatah _ lämnade på måndagen in sin avskedsansökan.

Premiärminister Ismail Haniya, som tillhör Hamas, vägrade dock att godkänna al-Qawasmis begäran och han blir tills vidare kvar på sin post.

Inrikesministern har i teorin kontroll över den brokiga skaran av palestinska säkerhetsstyrkor, men al-Qawasmi känner sig utmanövrerad av Fatah-höjdaren Muhammad Dahlan som har titeln nationell säkerhetsrådgivare.

Tidigare i april sjösatte al-Qawasmi en 100-dagarsplan för att reformera säkerhetsapparaten och hejda laglösheten, men säkerhetscheferna har inte varit särskilt samarbetsvilliga.

TT

Mer läsning

Annons