Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot mot miljöorganisation i Kambodja

Annons

Om anställda vid miljöorganisationen Global witness kommer till Kambodja kommer de att misshandlas till döds, säger en av dem som anklagats för korruption och skogsskövling av organisationen.

Medan den kambodjanska regeringen på torsdagen uppmanade Sverige och andra länder att stoppa finansiellt stöd till Global Witness, uttalade sig för första gången en av dem som organisationen anklagar för korruption och skogsskövling. Det är ingen mindre än premiärminister Hun Sens bror, provinsguvernören Hun Neng, vars hustru och son nämns i en mycket kritisk rapport från Global Witness, som nu kommenterar kritiken.

Konflikten mellan kambodjanska myndigheter och Global Witness har trappats upp dag för dag, sedan organisationen släppte sin rapport i månadsskiftet. Konflikten började redan för två år sedan. Då var Global Witness regeringens officiella övervakningsorgan för skogsbruket i landet. Men efter en kritisk rapport bröt Hun Sen-regimen alla band med organisationen.

Den nya rapportens slutsats _ att höga tjänstemän och deras familjer ostraffat tjänar pengar på skogsskövling _ har inte heller fallit i god jord. Myndigheterna förbjöd omedelbart rapporten samtidigt som dess innehåll avvisades.

"Totalt grundlösa beskyllningar, oacceptabelt struntprat", skriver till exempel landets ambassad i London i ett uttalanden där man uppmanar Sverige, Storbritannien, Kanada, Irland och Nederländerna att stoppa sitt finansiella stöd till Global Witness. Det svenska biståndsorganet Sida har samarbetat med organisationen i Kongo.

Även premiärminister Hun Sen har avfärdat rapporten.

Global Witness har fördömt förbudet mot rapporten och säger sig vara "extremt oroad" av hoten mot organisationens personal.

TT

Mer läsning

Annons