Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot mitt i byggruschen

Annons

Byggbranschen upplever just nu en rejäl högkonjunktur.

-Det finns ett stort behov av nya bostäder, samtidigt som politiska beslut gör att alla försöker komma igång med byggprojekt före halvårsskiftet för att kunna bygga enligt den gamla energinormen. Vi är medvetna om att något måste göras när det gäller energiförbrukningen i världen, men den norm som nu kommer att styra all byggnation av permanenta bostäder i Sverige är illa genomtänkt.

-Vi som ska producera vet inte fullt ut vad som gäller och skapare av dataprogram för energiberäkningar törs inte släppa ut programmen till oss användare eftersom inte heller de vet hur normen ska tolkas, förklarar Christina Arnesson.

Hon berättar att när ett hus är klart ska brukaren inom två år och under en tolvmånadersperiod redovisa den exakta energiförbrukningen.

-Då måste förbrukningen visa att huset uppfyllt normen, annars kan man anta -ingen vet -att det är ett svartbygge. Byggherren kommer att hållas ansvarig för detta. Men vems är felet? Beror en hög energiförbrukning på grundläggaren, företaget som levererat stommen, byggfirman som monterat, vvs-installatören, elektrikern eller kan det vara så att familjen som bor i huset har duschat för mycket? Det kan bli många svåra rättsprocesser, säger hon och fortsätter:

-Som producent av monteringsfärdiga trähus måste vi ta vårt ansvar, vara ärliga och upplysa kunderna om den osäkerhet som nu råder och vilka problem som nyblivna husägare kan ställas inför. Visst kan vi gardera oss genom att ta till rejält när det gäller konstruktionen. Problemet är bara att detta påverkar priset och eftersom råvarupriserna stiger mer än vad de gjort på mycket länge så kommer våra kunder då att drabbas av en avsevärd fördyrning. Det är inte rimligt att låta dem betala extra mycket för att vi som husleverantör inte ska hållas skyldiga för att huset drar för mycket energi. Det är heller inte energimässigt försvarbart att "för säkerhets skull" förbruka mer material än nödvändigt.

Christina Arnesson berättar att Borohus, i likhet med många andra företag inom branschen, försöker möta en förväntat minskad orderingång genom att se över organisationen, påverka beslutsfattare och be- arbeta exportmarknaden.

-Regeringen gick till val på löften om fler jobb, men det kan i stället vara så att vi nu är på väg mot den största massarbetslöshet som vi skådat i modern tid, säger hon.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons