Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Kjell glöder pennorna

Annons

Malungsskrivarna började en gång i tiden som en skrivarkurs. De första ledarna var Stewe Claeson och Jim Dawe, då rektor respektive lärare vid Malungs folkhögskola.

- Det är väl ingen direkt skrivarkurs för nybörjare, utan mer åt hållet kreativt skrivande. Förutsättningen är att deltagarna kan skriva och vill förkovra sig. Vi läser olika författare för att hålla tanken igång och vi gör skrivövningar, säger journalisten Kjell Hammarström som under de senaste fem åren varit ledare för Malungsskrivarna.

Malungsskrivarna drivs som en studiecirkel under NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

Kjell är ensam man i gruppen, som i övrigt består av idel skrivintresserade kvinnor. Många med lång livserfarenhet, och skrivarerfarenhet från egna bokutgivningar.

- Det är kvinnor som bär upp kulturen här, säger Gullan Nordström, en av veteranerna.

Malungsskrivarnas senaste gemensamma utgåva är "Skrivklåda", en antologi med ett urval av dikter och korta berättelser av alla kursdeltagarna.

Flera av gruppens medlemmar har också gett ut egna böcker. Gullan Nordström skrev en roman om sin farfar, Farfarsboken, för några år sedan. Gerd Bergman Andersson har gett ut flera diktsamlingar. Och den verkliga nestorn, 82-åriga Mary Larsson, Idbäck har gett ut egna dikter i "Blandad kompott".

- Nu känner vi oss mogna för något större arbete. Vi planerar dels för att ge ut en novellsamling och dels en barnbok, berättar Kjell Hammarström.

Malungsskrivarna har egen hemsida med presentation på nätet, man göra gemensamma utflykter och sedan en tid har man också kontakt med en skrivargrupp i Småland.

Smålandsgruppen höll på med ett seminarium om Grönland varpå Malungsskrivarna skickade iväg en massa information och berättelser om Malungs samhälle vars centrum också heter Grönland.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons