Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos dem blir julen ett event

/
 • som ovan
 • som ovan
 • Dukat för godisråttan: kanderade äpplen och tomtechoklad, väldoftande apelsiner med nejlikor och levande ljus.
 • Huset ligger snett emot kyrkan i Stora Skedvi, med utsikt ner mot älven. I höstas målades det om i linoljefärg, både vacker och hållbar.
 • som ovan
 • Anna Hagström och Jonatan Tunved valde en vaniljvit nyans som drar mot rosa, fin både mot gröna fönsterbågar, snö och hungriga talgoxar.
 • Visst har de fint hemma, men husets främsta prydnad är ändå Leia som snart fyller ett halvår. Även hennes dop blev ett event, 70 inbjudna strålade ikapp med den soliga huvudpersonen.
 • Jo, det finns ett kuddförråd någonstans i huset. Varje säsong har sina färger– röda till jul, gula till påsk och pastellfärger till våren. Möblemanget är köpt på auktioner och loppisar. Målar man om i samma färg så ser möbler i olika modeller ut att höra ihop.
 • Köket var mörkgrönt från början, nu är det omålat och nykaklat. Plastmattorna är bortrivna och trägolvet såpskurat.
 • Husets herrum, fast Jonatan har inte gjort så mycket åt det än. De gamla tapeterna sitter kvar och väggarna buktar på vissa ställen. Tids nog är det dags att bättra på lerkliningen, en gammal teknik att bygga väggar med lera och halm.
 • Rummen ligger i fil och ljuset strömmar in i huset från två håll genom stora fönster. Rummet till vänster om ingången är ett av få som de tapetserat om, en durotapet i sekelskiftesstil.
 • Sture trivs i sovrummet, han var innekatt i Stockholm, men trivs med att utforska Skedvi, åtminstone när det inte är för kallt. Han kommer alltid in när det är dags för kvällsmat.
 • Kallvinden har blivit en walk in-closet, en sådan där klädkammare som är varje kvinnas dröm i Sex and city-serien. Jodå, Anna har uppåt 150 par skor. Och jodå, bland annat av märket Louboutin, precis som Carrie i tv-serien, samt ett 20-tal dyrare väskor.
 • Julkrubban ryms i en snöflingekula.
 • Husets damrum – Annas rum på nedervåningen.

Julen är både trivsam och tjusig hemma hos Anna Hagström och Jonatan Tunved.
Båda gillar stora fester och driver dessutom företag som ordnar event.
De 24 gästerna äter vid läckert dukat bord, bordsplacerade med glittriga julkulor.
Numera har paret dessutom gott om plats. De har flyttat från 30 kvadrat i Stockholm till 400 kvadrat i Stora Skedvi.
– Från början hade vi bara tänkt bo här under helgerna, men sedan ville vi inte flytta tillbaka, säger Jonatan och Anna, som lärt sig säga Skäve, så att hantverkarna hittar.

Annons

Huset ligger intill kyrkan, med utsikt över åkrarna ner mot Dalälven. I höstas lät paret måla hela fasaden med gammaldags linoljefärg, både vacker och hållbar. När de rustar vill de hitta tillbaka till ursprunget. Plastmattorna som täckte trägolven är borta, och de suckar över spåren av kakelugnarna som revs bort på 1960-talet. Fast lagom till jul sätter de in två nya.

Här är luftigt och ljust. Rummen har 3.30 i takhöjd och rummen ligger i fil, så ljuset strålar in från två håll genom stora fönster.

Huset är byggt 1884, dateringen finns i jordkällaren. Det kallas Elvåsa efter en familj som bodde här länge. När Anna och Jonatan flyttade in maj 2010 fanns bara enstaka lampor kvar i huset.

– Det var soprent. Det var bara att koppla på släpvagnen och dra iväg, säger Jonatan Tunved.

De har fyndat på loppisar, och lärt sig att om man tar med sig en packad kylbag och bekväma stolar så blir auktioner en underhållande heldag. De gillar möbler med historia, exempelvis kökssoffan som de hittade längst in i ett loppisförråd. Sprickan i locket lär härröra från ett Vasalopp när ett gäng gubbar som hejade på Mora-Nisse, entusiastiskt hoppande upp och ner.

Mycket skrapa och måla blir det, men huset är stort och Jonatan och Anna har bestämt sig för att ta en sak i taget, för att inte krokna. Och viktigast är lilla Leija som fyller ett halvår vid nyår. Hon är orsaken till att de lämnade lägenheten på Söder, de vill inte att dottern ska växa upp i Stockholm. De lovordar Skedvi, här finns ju allt: Skola, förskola, mack, bank, butik, två restauranger... De har fått vänner i trakten och trivs med att alla hejar i butiken.

– Och man vill ju ut med skotern, säger Jonatan Tunved.

När Anna håller med så förstår man att den där Stockholmsfernissan är tunn. Hon är uppvuxen i Småland och han i Sunnanö. De funderar på möjligheten att skaffa får och hästar. De vill gärna ha hund också, men Anna vill vänta tills det blir färre resor.

Första tiden med Leija har de delat på. Båda jobbar halvtid på distans mot sina företag i Stockholm. Lägenheten på Söder finns kvar, och i Stockholm finns villiga barnvakter i form av mormor och fastrar. Det händer att de langar över Leija till varandra mellan sammanträden, ibland blir det kräks på kavajslaget, men det gör ju inget.

– Nu kan vi plocka russinen ur kakan, käka på bra restauranger och känna stadspulsen när vi kommer till Stockholm, säger Jonatan Tunved.

Och kompisarna samlar de ofta i Stora Skedvi, till stora fester. 70 var inbjudna när Leija skulle döpas, midsomrarna firas med fördel på det hundra meter stora trädäcket, med utekök. Fast poolen, modell badtunna, som värms av el – den är skönast att bada i om vintern. En trappa upp kan vardagsrummet omvandlas till biosalong, där finns en duk att dra ner. Popcorn-maskinen är en present till Anna, som älskar det fluffiga tilltugget.

Julen gillar hon också.

– Jag är julmissbrukare och vill ha allting klart redan i november. Jag rivstartar, men till tjugondag knut städar jag snabbt ur, säger Anna Hagström som frossar röda textilier, tomtar och ädelgran med levande ljus.

Hon smyger julmusiken på sina kollegor på kontoret i Stockholm. "Sluta, det är inte jul än" brukar de ropa. Men till första advent är det okej.

Och på julafton samlar de släkten, mammor och pappor med gamla och nya partners, och syskon med familjer. De blir 24 människor och fyra tillresta hundar – husets två katter har synpunkter, men får tåla konkurrensen. Långdans blir det runt hela bottenvåningen... det är väl bara den rosiga pigan och den barska kokerskan som fattas för att det ska blir en riktig Fanny och Alexander-jul.

Gästerna sover över och Jonatans mormor som har ett förflutet som prästdotter i Malung får rummet som vetter mot kyrkans stabila stenmurar. Hon känner sig som hemma och njuter av klockklangen, även tidiga mornar. Till julottan var hela gänget med förra året, men i år sjunker nog deltagandet till hälften.

– Vi har propagerat för midnattsmässa. De har tydligen testat det tidigare, men det kom inte så många. Nu erbjuder vi 24 besökare, fast jag tror inte det hjälper, säger Anna och skrattar.

Mer läsning

Annons