Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörselinstruktör på plats

Annons

Hon finns dagtid på biblioteket i Säter där hon har möjlighet att sprida kunskap om vilka hjälpmedel som står till buds.

Det kan gälla allt från nya dörrsignaler till digitala böcker. Biblioteket har mycket att erbjuda på det kulturella området.

-Jag åker också ut till folk och hjälper dem märka upp saker och ge synpunkter på exempelvis belysning. Det kan vara svårt att se första och sista trappsteget i en trappa eller skilja på duschkräm och hårbalsam, säger Kerstin Svedman.

Hon säljer också batterier till hörapparater.

- Jag hjälper också personer att använda tekniska och optiska hjälpmedel och öva att förflytta sig både inomhus och utomhus, säger Kerstin Svedman.

Kerstin känner också till en del om kurser, aktiviteter och naturligtvis kommunens service.

Det finns många frågetecken som dyker upp då hörseln avtar och man blir skumögd. Hon har också förmågan att hitta fel på olika hjälpmedel.

- Jag har utrustning för att kolla hörapparater och hjälper gärna till med rengöring och batteribyte. Det kan vara svårt som äldre att byta små batterier med stela fingrar och dålig syn.

Sist men inte minst handlar Kerstin Svedmans arbete om att även informera vårdpersonal och anhöriga om hur det är att ha ett syn- eller hörselhandikapp, och vad man bör tänka på när man umgås med personer med dessa handikapp.

Kerstin träffas säkrast måndagar till och med torsdagar klockan åtta till tio på förmiddagen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons